Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden bir yıl geçti, yeniden kurulan bir şehir var mı? Depremde en fazla yıkımın olduğu üç şehir sırasıyla Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman. Deprem onbir ilde hasar bıraktı ama bu üç şehri adeta haritadan sildi. Peki devleti yönetenler depremden sonra verdiği sözü tuttu mu, yıkılan konutların üçte biri bile yapılmadığına göre verilen sözler verildiği yerde kaldı! Ne yapıldı bu zamana kadar? TOKİ eliyle siteler yapılıyor. Şehre değil şehrin uzak etrafına birbiriyle alakasız yerlere TOKİ konutları yapılıyor. Depremden sonra başlanıp da vatandaşa teslim edilip içinde oturulan konut yok bu arada. Daha yapılıyor. Yapılan konutlar evi yıkılanların yarısına bile yetmeyecek kadar az. Şehrin bir ucuna şehirle alakası olmayan uzaklıktaki bir ucuna bir site, diğer ucuna yine şehirle alakası olmayan diğer ucuna bir site, şehre değil şehir dışına TOKİ konutları yapılıyor. Şehrin içinde konut yapılacak sağlam zemin yok mu, var. Oralara neden konut yapılmıyor çünkü oralar iktidara yakın kişilere verildiği/verileceği için toplu konutlar şehir dışına yapılıyor. Zenginler şehirde oturacak yoksullar şehir dışında oturacak. Şehirde oturacak derken ortada şehir yok ama ortada şehir rantı var. Şehir içindeki yerlerin fiyat değeri yükseltilerek partililere veriliyor. Deprem şehirleri yıktı ama hükümet şehir kurmuyor sadece konut yapıyor. O da yeterli sayıda değil. Kura ile çıkan vatandaşlara konut verilecek. Kurada konut çıkmayan depremzedeler ne yapsın, ne yaparsa yapsın hükümetin umurunda mı! Konut verilecek sözün gelişi, hükümet depremzedelere konut satıyor. Depremzedeler depremde her şeyini kaybetmiş, hükümet de geleceğini kaybetmeleri için çalışıyor. Ömür boyu taksit ödeyecekler. Sadece çocuklarına değil torunlarına bile taksit kalacak miras olarak. Hükümet böylece en azından ‘miras bırakacak’ bir şey yapıyor! Diyelim ki herkese konut versin olmaz ya vermiş olsun, herkese konut verince şehir kurulmuş olur mu?

Devleti yönetenler kestirmeden oy almak için konut yapıyor şehir kurmuyor. Depremde adeta haritadan silinmiş şehirler için ne yapılması gerekir? Şehir yeniden kurulması gerekir. Konut yapılınca şehir kurulmaz ama şehir kurulunca konut zaten yapılmış olur. Hükümet, konut yapma yerine şehir kurma projesi hazırlayıp uygulamalıydı. Demek ki iktidarın bir tane bile şehir plancısı yok. Demek ki Türkiye’de bir tane bile şehir plancısı yok! Depremde yerle bir olmuş şehirleri yeniden planlayıp şehir kurma projesi bugüne kadar ortaya konulmadı. Şehirden uzak dağ başlarına konut yapmak hükümete oy kazandırabilir ama uzun vadede devlete kaybettirir. Konut yapmak kısa vadede hükümetçe köşeyi dönmektir oysa şehir kurmak uzun vadede devleti yaşatmaktır. Şehir olmadan devlet olmaz. Devlet olmadığında da doğal olarak hükümet olmaz. Kısa yoldan köşeyi dönenler aslında kendi geleceklerinin ayağına sıkıyor. Kaldı ki depremde binlerce kişiye mezar olan binaları yapanlar da kısa yoldan köşeyi dönenlerdir. Ne oldu? Köşeyi dönebildiler mi? Bu dünyada belki doğru düzgün hapiste bile yatmayacaklardır, yetkililere yine para yedirip beş seneye kalmadan hapisten çıkacaklardır peki depremde ölümüne sebep oldukları insanların günahından ahirette nereye kaçacaklar! Şehri planlayıp yeniden şehir kurulmadan birbirinden uzak dağ başlarına site yapmakla depreme yönelik önlem alınmış olmaz. Hükümet şehri baştan sona planlayıp yeniden kurmazsa bir iki sene sonra yine herkes kendi kafasına göre bina yapar, yine müteahhitler demirinden çimentosundan çaldıkları binaları şehre dikerler, yine ilk depremde şehir yerle bir olur. Çarpık kentleşmenin getirdiği çirkinlikler de ilk depreme kadar herkese kâr kalır! Bir de yeni yapılan konutların bir kalem beton yığını görüntüsünden ne zaman geleneksel konut yapısına geçilecek! Hani yerli ve milliler ya, nerede bu yerlilik ve millilik, TOKİ konutlarının biteviye beton yığınlarının neresi yerli neresi milli. Konut malzemesi olarak örneğin yerli konutlarda kullanılmış taş duvarlar ne zaman binalarda kullanılacak.

Konut yapılınca şehir kurulmuş olmaz ama şehir kurulunca konut yapılmış olur!

QOSHE - Site değil şehir kurmak - Cafer Keklikçi
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Site değil şehir kurmak

4 0
17.02.2024

Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden bir yıl geçti, yeniden kurulan bir şehir var mı? Depremde en fazla yıkımın olduğu üç şehir sırasıyla Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman. Deprem onbir ilde hasar bıraktı ama bu üç şehri adeta haritadan sildi. Peki devleti yönetenler depremden sonra verdiği sözü tuttu mu, yıkılan konutların üçte biri bile yapılmadığına göre verilen sözler verildiği yerde kaldı! Ne yapıldı bu zamana kadar? TOKİ eliyle siteler yapılıyor. Şehre değil şehrin uzak etrafına birbiriyle alakasız yerlere TOKİ konutları yapılıyor. Depremden sonra başlanıp da vatandaşa teslim edilip içinde oturulan konut yok bu arada. Daha yapılıyor. Yapılan konutlar evi yıkılanların yarısına bile yetmeyecek kadar az. Şehrin bir ucuna şehirle alakası olmayan uzaklıktaki bir ucuna bir site, diğer ucuna yine şehirle alakası olmayan diğer ucuna bir site, şehre değil şehir dışına TOKİ konutları yapılıyor. Şehrin içinde konut yapılacak sağlam zemin yok mu, var. Oralara neden konut yapılmıyor çünkü oralar iktidara yakın kişilere verildiği/verileceği için toplu konutlar şehir dışına yapılıyor. Zenginler şehirde oturacak yoksullar şehir dışında oturacak. Şehirde oturacak derken ortada şehir yok ama ortada şehir rantı var. Şehir içindeki yerlerin fiyat değeri yükseltilerek partililere veriliyor. Deprem şehirleri yıktı ama hükümet şehir kurmuyor sadece........

© Milli Gazete


Get it on Google Play