We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De ironie van het cultuurmarxisme

7 1 6
12.10.2017

Marx citeert in een voorwoord tot Das Kapital Dante. Weliswaar foutief, maar het zou onvermoede gevolgen kunnen krijgen. Want Marx was atheïst, maar Dante niet.

Het ‘cultuurmarxisme’ wil volgens ‘rechts’ de Europese cultuur onderwerpen. Waar of niet, het mag niemand ervan weerhouden Das Kapital te lezen, vooral de voor- en nawoorden van Marx en Engels.

In zijn vierde voorwoord besluit Engels een felle polemiek over een citaat van Gladstone met de vaststelling dat men na twee decennia ‘professoraal geklungel’ Marx niet meer van onzorgvuldig citeren durfde te betichten. Engels wijdt nog enkele woorden aan ‘de slecht begrepen wijze van citeren’ van zijn maestro, maar we blijven zitten met het mysterie van een verkeerd citaat uit Dantes Divina Commedia.

Gladstone was behalve politicus ook Dantekenner en zou hem niet verkeerd durven citeren. Ook Marx had een hoge dunk van Dante en citeerde in zijn eerste voorwoord wat hij een motto van de dichter noemde: Segui il tuo corso, e lascia dir le genti, ‘Volg je eigen weg en laat de mensen praten’. Je moet een waaghals zijn om nu toch nog te durven beweren dat Marx hier een steek liet........

© Katholiek Nieuwsblad