We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Voor Shell is het mensenleven van een Afrikaan nauwelijks iets waard

2 4 116
12.07.2018

Ik ga me op glad ijs begeven. Ik ga iets schrijven over Black Lives Matter. Ik kom uit de polder van Oost-Groningen. Het enige zwarte kind dat ik in mijn jeugd kende was een geadopteerd jongetje en ik heb bijna alleen maar witte vrienden. En toch ga ik het doen. Nagel me aan de schandpaal, noem me een ‘helper whitey’ als je wilt. Maar ik doe dit omdat ik denk dat het moet.

Een klein bericht op de NOS-site over kanker veroorzakende benzine in Afrika

Deze week stond op de website van de NOS het bericht: “Kankerverwekkende stoffen gemengd in benzine voor West-Afrika”. Waarschijnlijk heb je het niet gelezen, want het was geen groot nieuws, bovendien was het ook nog eens oud nieuws. Bedrijven als BP, Chevron, Vitol en onze eigen Shell verschepen brandstoffen naar landen als Nigeria die veel meer kankerverwekkende stoffen bevatten dan in in Europa is toegestaan. Waarom? Omdat het lekker veel geld oplevert, omdat ze op die manier van hun giftige stoffen afkomen. En omdat het kan.

Luchtvervuiling in Afrikaanse steden erger dan Beijing

In West-Afrika vonden onderzoekers van PublicEye eerder zelfs benzine met bijna 4 keer zoveel benzeen, een gevaarlijke, kankerverwekkende stof, dan in de EU is toegestaan. In brandstof voor Afrika vonden onderzoekers van de ILT brandstoffen met 300 keer meer zwavel dan in de EU is toegestaan. De........

© Joop