We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Paul Blokhuis pakt de tabaksmafia met zijden handschoentjes aan

5 5 16
14.06.2018

Staatssecretaris Paul Blokhuis is lid van de ChristenUnie maar een Luther bleek hij woensdagavond niet, toen Eva Jinek hem ondervroeg over de manier waarop de tabaksindustrie tot toe nog het teer- en nicotinegehalte van filtersigaretten wist te versluieren. Dat gebeurt met behulp van een onzuivere meetmethode die dankzij hun succesvolle lobby aan de EU-lidstaten was gesleten. Een: “Hier sta ik, ik kan niet anders”, kwam niet over zijn lippen. Luther zei dat tot de leden van de Duitse Rijksdag die van hem had geëist dat hij zijn beginselen afzwoer.

Het RIVM had onderzoek gedaan naar meer dan honderd sigarettenmerken met behulp van de veel preciezere Canadese methode. De teer- en nicotinegehaltes bleken soms meer dan twintig keer hoger dan de Europese manier aangaf. Dat is bijvoorbeeld het geval met Marlboro. Hier is de RIVM-lijst met de merken op volgorde van schadelijkheid. Alleen het onderste zou nog verkocht mogen worden als Blokhuis de resultaten van het RIVM tot uitgangspunt zou nemen.

Uitvlucht
Dat durft hij niet, zo bleek. Nederland was gehouden de Europese methode te blijven toepassen, legde hij Jinek uit. Het mocht weer eens niet van Brussel. En als Nederland buitenbeentje zou spelen, dan – wist hij zeker – zouden de tabaksfabrieken een proces tegen het koninkrijk der Nederlanden met glans winnen. Het enige wat hij kon doen, was proberen zijn Europese collega’s te overtuigen. Dat kan lang duren.

Terzijde zij opgemerkt dat ‘Mag niet van Brussel’ in heel veel gevallen net zoiets is als: ‘Computer says no’. Het is een bekende uitvlucht van ambtenaren en bestuurders die terugschrikken voor........

© Joop