We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Het klimaatakkoord is hét recept voor een rechtse volksopstand

2 17 88
12.07.2018

De industrie weet wat ze nodig heeft om haar rol bij de energietransitie met verve te spelen: één miljard subsidie per jaar. Minister Wiebes is er tijdens geen van zijn mediaoptredens rond het klimaatakkoord op betrapt dat hij de heren en die enkele opgeprikte dame uit de boardrooms vroeg of ze helemaal stapelkrankzinnig waren geworden. Of ze wel eens gehoord hadden van het principe: ¨De vervuiler betaalt¨? Nee, hij hield zich op de vlakte. Datzelfde deed zijn partijgenoot Ed Nijpels, die het hele proces heeft gecoördineerd dat leidde tot het dinsdag gepresenteerde klimaatakkoord.

De ambities zijn torenhoog: het komt erop neer dat Nederland in een jaar of veertig volledig moet worden omgebouwd en dat een flink stuk van dat karwei al rond 2030 dient te zijn geklaard. Hoe, dát bleef in het vage, behalve waar het de huishoudens van de Nederlanders betrof. Daarover bestaat meer duidelijkheid. Een ‘tafel’ onder leiding van Diederik Samsom presenteerde het volgende perspectief: men zal het overgaan op elektriciteit aantrekkelijk maken door gas hoger te belasten. De heffing op stroom loopt dan terug. Huiseigenaren kunnen de ombouw van hun woning en de aanschaf van warmtepompen en/of zonnecellen financieren met een lening die niet aan hen persoonlijk is gebonden maar aan het pand. Wat voor een gevolg zoiets zal hebben voor de huizenprijzen liet iedereen maar wijselijk achterwege.

Ook was duidelijk dat de regering een kwade gewoonte uit de tijd van Rutte II nog niet had afgeleerd. Als taken moeilijk zijn, flikker je ze over de schutting naar de gemeente. Die zal er voor moeten zorgen dat er voldoende........

© Joop