We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Da homofilien kom til Finnsnes

2 5 199
04.11.2018

Homohat og rasisme er holdningenes svar på kakerlakken – folk kan teppebombes med bevismateriale, men hatet fortsetter å leve, i beste velgående i det skjulte. «Jævla homse», hørte han, så kom knyttneven. Skulle tro overskriften var hentet fra 80-tallet, men dessverre stammer den fra NRK Sørlandet på lørdag. «Mot dumskap er vi alle forsvarsløse», som teolog og aktivist Dietrich Bonhoeffer så treffende sa det.

Det er ikke bare i Kristiansand homofile opplever ubehageligheter. Forrige helg skjedde det en episode her i byen som fikk tida skrudd mange tiår tilbake. I en tettpakket kø utenfor utestedet Gründer, blir noen så åpenlyst irritert over at de har en homofil mann ved siden av seg, at de gir seg til å urinere på vedkommende.

Man skulle tro episoden var hentet fra en langt mindre verdensvant plass, og involverte personer som var minst én generasjon eldre. Men dette skjedde altså i den rause universitetsbyen Tromsø – en av de mest progressive og fremtidsrettede stedene i landet – utenfor en bar med klientell som i gjennomsnitt befinner seg tidlig i 20-årene. Har vi virkelig ikke kommet lenger i 2018?

På Finnsnes var det bare én åpent homofil da jeg vokste opp. Han var frisør, og så seg nødt til å flytte derfra kort tid etter at dette ble kjent. Ikke fordi han ble banket, eller noe sånt, men fordi han rett og slett ble utelukket fra all sosial omgang.

En homofil var like sjelden kost som en svart mann var på den tiden. Og å få stempelet på seg var totalt ødeleggende for ens renommé. Det var derfor heterofile voktet seg vel fra å omgås homofile for ofte. Det var sånn sett mindre belastende å ha en farget venn. Hvis man «hang» sammen med noen som var, det vi da omtalte som, «neger», var det liksom ikke noen fare for at man skulle bli farget selv.

Småbysamfunnets måte å bearbeide denne abnormalitet på, var å vitse om den. Homofile fikk ofte kallenavn. En mann som en kort periode bodde på Finnsnes, ble........

© iTromsø