We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kommentti: Yhdysvaltain talous on vahvempi kuin muiden, mutta ei niin vahva kuin Trump uhoaa

3 2 10
04.11.2018
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumphttps://www.is.fi/haku/?query=donald trump on väsymättä kehunut maan talouden vahvaa kasvua, työllisyyskehitystä ja osakemarkkinoidenkin kurssiennätyksiä kuin ne olisivat yksin hänen aikaansaannoksiaan.

Maan talous vaikuttaakin varsin vahvalta – etenkin verrattuna muiden suurten talouksien ja samalla koko muun maailman viime aikoina hiipuneisiin taloustunnelmiin ja -näkymiin.

Viime vuosien kasvuvauhti on ollut ennemmin kohtalaista kuin häikäisevää, mutta kasvukautta on kestänyt keskeytyksettä jo yhdeksän vuotta. Jos kasvu jatkuu vielä ensi kesään niin kuin näyttää todennäköiseltä, on silloin koossa maan pitkäkestoisin kasvukausi ainakin 165 vuoteen.

Ehkä osa viimeaikaisesta kasvusta ja kasvukauden pitkittymisestä on jopa Trumpin talouspoliittisten toimien ansiota, kun taas osa kasvusta näyttää käyneen toteen hänen aiheuttamastaan talouden epävarmuudesta ja esimerkiksi kauppapoliittisista haitoista huolimatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Onpa presidentti Trumpin uhoamisesta ja osin kyseenalaisista tempauksista mitä mieltä tahansa, on maan talouden suhteellinen vahvuus joka tapauksessa totta.

Niinpä poikkeuksellisen pitkään suhteellisen vahvana pysynyt talouskunto antanee oman taustatukensa presidentin edustamalle republikaanipuolueelle ensi viikon niin sanotuissa välivaaleissa.
  • Lue lisää: Tästä kaikesta Yhdysvalloissa äänestetään 6. marraskuutahttps://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005882046.html
Presidenttikauden puolivälissä pidettävät kongressin edustajainhuoneen ja senaatin vaalit voivat merkittävästi vaikuttaa siihen, kuinka helppoa tai vaikeaa presidentin on harjoittaa haluamaansa politiikkaa loppukauden kuluessa. Sillä taas voi olla suurikin vaikutus jatkokauden mahdollisuuteen.

Siksi presidentti haluaa talouden näyttävän jopa vahvemmalta kuin se on.

Fed saa tahtonsa toteen ennemmin kuin Trump

Presidentti Trumpin aloitteesta viime ja tänä vuonna toteen pannut laajahkot julkisen talouden elvytystoimet ovat voimistaneet maan talouskasvua. Ehkä........

© Ilta-Sanomat