We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Jan Hurrin kommentti: Kiinan talouskasvu lienee selvästi heikompaa kuin luvut näyttävät

2 2 16
23.01.2019
Kiinan virallisten taloustilastojen mukaan maan talouskasvu hidastui viime vuonna 6,6 prosenttiin. Se on hitain kasvuvauhti sitten 1990-luvun alkuvuosien mutta se on kuitenkin hitusen enemmän kuin viime vuotta koskenut virallinen 6,5 prosentin kasvutavoite.

Samalla yksi Kiinan talouslukujen ennustamista helpottava nyrkkisääntö osoitti taas käyttökelpoisuutensa:

Kiinan bruttokansantuotteen kasvua – tai tarkemmin sanottuna maan virallisten taloustilastojen kasvulukuja – voi melkoisen luotettavasti ennustaa ottamalla lähtökohdaksi maan johdon kasvutavoitteen ja lisäämällä siihen yhden prosenttiyksikön kymmenesosan.

Tällainen ennustemalli ei ole taloustieteellisessä mielessä mistään kotoisin eikä se toimi missään muualla kuin Kiinassa. Mutta Kiinan virallista ”tilastokasvua” tämän nyrkkisäännön avulla on jo vuosien ajan voinut ennustaa jokseenkin luotettavasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Samalla on toki paikallaan pitää mielessä, että tällaiset peukalosäännöt eivät oikeasti kerro mitään maan talouden kasvusta tai muustakaan kunnosta. Niin kuin eivät kerro Kiinan viralliset taloustilastotkaan.

Niinpä on makuasia, kumpi Kiinan talouteen ja taloustilastoihin liittyvä seikka on oudompi: se, että maan taloustilastot kertovat enemmän maan johdon asettamista tavoitteista kuin meikäläisittäin todenmukaisesta talouskasvusta, vai se, että kukaan enää ottaa maan taloustilastoja todesta.

Kiinan kasvun on pakko hidastua

Ulkopuolinen talouden tarkkailija voi perustellusti epäillä Kiinan virallisia talouden kasvulukuja. Mutta sitä on kenenkään turha epäillä, että maan talouskasvu on viime vuosina tuntuvasti hidastunut. Se on todennäköisesti vain hidastunut vielä enemmän kuin viralliset tilastot kertovat.

Kasvun hidastuminen ei sinänsä ole minkään lajin yllätys.

Se on pitkän aikaa ollut väistämätöntä, sillä roimasti koko maailmantalouden kasvua nopeampi kasvutahti on pitkän päälle matemaattinen mahdottomuus. Lisäksi kasvun hidastuminen on Kiinan talouspolitiikan pitkäaikaisten muiden........

© Ilta-Sanomat