Sandra Bergqvist juoksulenkillä Hietaniemenrannassa Helsingissä. Kuva: Saara Mansikkamäki / HS

Nauvolainen maatalousyrittäjä nousi urheiluministeriksi yllätysvalintana. Kesällä Sandra Bergqvist matkustaa ensi kertaa olympialaisiin, joita ei hänen mielestään ole tarpeen boikotoida: ”Putin ei määrää, mihin urheilijamme menevät.”

Sandra Bergqvist tykkää käydä Helsingissä lenkillä meren äärellä, sillä se muistuttaa häntä Nauvon kotiseuduista.

Nauvolaisella urheiluministerillä on päällä run streak -niminen juoksuhaaste, jossa täytyy juosta joka päivä vähintään maili, 1 609 metriä. Usein lenkki venyy pitemmäksi, 3–5 kilometriin.

Juoksulenkkeily jäi Bergqvistiltä kesken koronapandemian aikana, kunnes keväällä 2023 tuli ryhtiliike.

”Vaatteet alkoivat käydä tiukaksi. Tuli tunne, etten viihdy kropassani. Kun Petteri Orpo sitten ilmoitti Rkp:n tulevan hallitukseen, ajattelin, että tulee kova vuosi. Aloin taas juosta”, Bergqvist kertoo juoksuharrastuksestaan.

Kotonaan Nauvossa hän juoksee myös juoksumatolla, ei siis aina ulkona merimaisemia katsellen.

”Juoksumatto on ollut hyvä asia. Muuten keksisin jonkin tekosyyn, ettei tarvitse lähteä lenkille.”

Orpon (kok) nykyhallituksessa Bergqvist sai yllätysvalintana vastuulleen urheilun, liikunnan ja nuorisotyön. Bergqvist, 43, on myös ruotsalaisen kansanpuolueen varapuheenjohtaja, kunnallispoliitikko ja kansanedustaja vuodesta 2019 lähtien.

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri on nimikkeenä täysin uusi ja ensimmäinen. Sovitusti Bergqvist on ministerinä kaksi vuotta eli kesään 2025.

Sen jälkeen tehtävät siirtyvät kristillisdemokraateille, joissa yksi varteenotettava ministerikandidaatti saattaa olla entinen pikaluistelija Mika Poutala.

”Vaikka sinne on vielä aikaa, tuntuu ikävältä lopettaa, kun on saanut hyvän käsityksen, missä mennään”, Bergqvist sanoo eikä ota kantaa seuraajaansa.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä Bergqvistin kerrotaan saaneen nopeasti juonesta kiinni, vaikka urheilu- ja liikunta-aiheet eivät ole hänelle niin tuttuja entuudestaan.

”Hän on päässyt hyvin sisälle asioihin, jaksaa perehtyä ja kiertää kenttää”, ministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston eritysasiantuntija Hannu Tolonen sanoo.

Kansanedustaja-aikanaan Bergqvist esitti eduskunnassa kirjalliset kysymykset muun muassa haahkan uhanalaisesta asemasta ja lossinkuljettajien pätevyysvaatimuksista – Nauvoon mennään mantereelta lossilla.

Sen sijaan urheilusta ja liikunnasta ei löydy kysymyksiä.

”Olen saaristolainen ja kysymykset liittyivät siihen. Totta on, ettei tule mieleen, että olisin erityisesti nostanut esiin urheilua. Olen ollut huolissani pienten koulujen lakkauttamisesta ja siitä, että koulukyydissä istuminen heikentää liikkumista.”

Kuinka pätevä mielestänne olette johtamaan ministerinä liikuntaa ja urheilua?

”Ministeri on kuin johtaja yrityksessä. Hänen ei tarvitse tietää kaikkea kaikesta, vaan tuoda hyviä puolia organisaatiosta ja hallita kokonaiskuvaa asioista. Ministeriössä on ihmisiä, jotka tietävät ja osaavat urheilua, olen siitä kiitollinen.”

Oman liikkumisensa ohella urheiluministerillä on mandaattia huolehtia ja puhua myös isosta huolenaiheesta, suomalaisten liikkumattomuudesta.

Nykyiseen hallitusohjelmaan on varattu Suomi liikkeelle -ohjelmaan vuosittain 20 miljoonan euron budjetti koko hallituskauden ajaksi. Ohjelma painottaa arkiliikuntaa.

”Yhteiskunnassa on tapahtunut isoja muutoksia. Ennen liikuttiin päivän aikana. Nyt mennään autolla kuntosalille. Olisi hyvä motivoida ihmisiä siihen, mikä tuntuu hyvältä ja kivalta. Liikunta tekee hyvää, sen tietää jokainen”, Bergqvist sanoo.

”Liikkumattomuuden aiheuttamat kustannukset maksavat 3–5 miljardia vuodessa. Se on iso kysymys.”

Urheiluministerinä Bergqvist haluaa purkaa normeja, joista on tänä päivänä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Moni pieni urheiluseura ei esimerkiksi pysty järjestämään normienmukaista liikenteenohjausta tapahtumapaikalle, kun oikein koulutettuja vapaaehtoisia ei yksinkertaisesti enää ole.

”Kyse on hallinnollisesta taakasta, jolla on aikoinaan ollut hyvä tarkoitus. On koko hallituksen ajatus, että toimintaa haittaavia vanhoja normeja käydään läpi ja katsotaan mitä voitaisiin purkaa.”

Sandra Bergqvistin pesti urheiluministerinä kestää sovitusti kaksi vuotta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallituksessa Bergqvist haluaa edistää myös urheilu- ja liikuntaväen mahdollisuutta kerätä lisää rahaa. Aihe on ajankohtainen, kun valtion liikuntabudjetin noin 145 miljoonan euron tasosta pudotetaan säästötoimien takia miljoonia.

Suomi liikkeelle -ohjelman kanssa liikuntabudjetti nousee 165 miljoonaan.

Tuosta 145 miljoonasta eurosta 40 miljoonaa on kohdennettu liikuntaa edistäville järjestöille. Käytännössä oma varainhankinta on jatkossa siis merkittävä osa liikunnan ja urheilun rahoituksesta.

Tälle vuodelle valtionavustusleikkauksia tuli hallitusohjelman mukaisesti 2,8 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle pitäisi tulla 4 miljoonaa lisää. Vuoteen 2027 mennessä leikkaus tarpeet ovat jo huomattavat, puhutaan kymmenistä miljoonista.

Olympiakomitea on ehdottanut, että liikunnan ja urheilun rahoittamisen työkalupakissa voisi olla lahjoitusten verovähennysoikeus, joka on jo käytössä esimerkiksi tieteen ja taiteen aloilla.

”Verovähennys on yksi keino. Siitä vastaa valtiovarainministeriö, mutta se voisi olla hyvä avaus tähän tilanteeseen, jossa nyt ollaan. Kun avustukset vähenevät, on reilua luoda uusia rahoitusmahdollisuuksia”, Bergqvist sanoo.

”Pyritään siihen, että leikkaukset eivät haittaisi itse toimintaa. Kaikki asiat on käytävä läpi. En usko, että säästöoperaatio onnistuu pelkällä juustohöylällä. Tarvitaan myös rakenteellisia uudistuksia.”

Ministerin mukaan pitää miettiä, mitkä toimet tuovat niin sanottua lisäarvoa urheilukentille.

”Nuoria tulee jatkossa entistä vähemmän. Pitää miettiä, miten ylläpidetään mahdollisuus urheilla ja päästä huipulle.”

Mutta jotain hyvääkin: Äskettäin hallitus antoi eduskunnalle lisätalousarvioesityksen, jossa ehdotetaan lähes 3,2 miljoonan euron lisäystä huippu-urheilun ja suurtapahtumatoiminnan kehittämiseen, seuratoiminnan tukemiseen sekä yhdenvertaisuuden edistämiseen liikunnassa ja urheilussa.

Lisäys tehdään opetus- ja kulttuuriministeriölle palautuneista käyttämättömistä rahapelituotoista.

Konkreettisia rakenneuudistuksia ovat esimerkiksi palvelujen yhdistäminen, keskittäminen, päällekkäisyyksien poistaminen ja ylipäätään toimintojen järkiperäistäminen.

Urheilujärjestöt tekevät samoja asioita talous- ja henkilöstöhallinnossa, hankinnoissa, tietojärjestelmissä ja seurakehityksessä.

”Käytännöt vaihtelevat. Urheilun pienet lajiliitot voivat tehdä enemmän yhdessä, kuten jo tekevät. Lajiliitot ja urheilujärjestöt ovat itsenäisiä toimijoita, ja niillä pitääkin olla päätösvaltaa, ettei ministeriössä päätetä kaikesta”, Bergqvist sanoo.

”Uskon, että asioista voidaan keskustella, kun sen verran isoja leikkauksia säästöjä on tulossa.”

Veikkauksen monopolin purku ja rahapelitoiminnan muuttaminen lisenssipohjaiseksi voisi tuoda urheilulle paljon peliyhtiöiden rahaa, kuten esimerkiksi Ruotsissa.

Aikaisintaan lisenssijärjestelmä tulisi voimaan vuonna 2026. Bergqvistin mukaan asia etenee aikataulussa.

”Tavoitteena on saada mahdollisimman monta peliyhtiöitä lisenssijärjestelmän piiriin. Toivon, että sen myötä tulisi myös lisää rahaa urheiluun. Vastuullisuus on tärkeää, ettei synny pelihaittoja.”

Sandra Bergqvist liikkuu paljon ja seuraa paljon muutenkin urheilua. Kuva: Saara Mansikkamäki / HS

Tuleva kesä on arvokisojen kannalta todellinen superkesä, joka huipentuu Pariisissa järjestettäviin olympialaisiin. Suomen olympiajoukkue on vasta rakentumassa, mutta urheiluministerinä Bergqvist lähtee ensimmäisiin olympiakisoihinsa.

”Olen saanut kutsun ja aion mennä.”

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on päättänyt, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat saavat kisata olympialaisissa neutraaleina urheilijoina, kunhan täyttävät tietyt kriteerit.

Lisäksi useat lajiliitot jatkavat edelleen hyllytystä, kuten Kansainvälinen yleisurheiluliitto. Venäläiset tai valkovenäläiset joukkueet eivät saa osallistua.

Ministeriä harmittaa Kansainvälisen olympiakomitean lepsuus asiassa.

”Olisi ollut parempi, jos KOK:ssa oltaisiin suoraselkäisempiä. Nyt se on siirtänyt vastuuta eteenpäin kansainvälisille lajiliitoille. Hyvä, että venäläisten osallistumiselle on asetettu tiukat reunaehdot, mutta pitää olla selkärankaa sanoa asia suoraan. Venäläisten paikka ei ole olympiakisoissa.”

Pitäisikö Suomen tai muiden Pohjoismaiden boikotoida Pariisin olympiakisoja, jos venäläisiä urheilijoita on niissä mukana?

”En näe boikottia hyvänä. Siitä kärsisivät urheilijat. Vladimir Putin ei määrää, mihin urheilijamme menevät. Sitä paitsi olympialaiset on hyvä paikka kannustaa ukrainalaisia.”

Hallituksen tuoreessa lisätalousarviossa esitetään 400 000 euron lisäystä Pariisin olympiakisojen ja paralympialaisten valmistautumisen ja viimeistelyvaiheen tukemiseen.

Pariisissa Bergqvist aikoo seurata eri lajeja tilanteen ja aikataulun mukaan. Penkkiurheilijana hän tykkää seurata yleisurheilua ja perinteisiä lajeja.

”Nuorena seurasin tiiviisti formuloita ja jääkiekkoa, enemmän kuin nyt. Arvostus urheiluun on korkea. Urheilu on suomalaisille tärkeä. Se tuo yhteisöllisyyttä ja luo esikuvia.”

Bergqvistin puoliso Thomas Isaksson pelasi pitkään käsipalloa kilpaurheilutasolla, ja perheen 5-, 9- ja 11-vuotiaat tyttäret harrastavat jalkapalloa, jumppaa ja ratsastusta.

Yhdessä sisarustensa kanssa Bergqvist omistaa pienen maatilan Nauvossa. Karjatila on lopetettu ja pellot ovat naapurin hoidossa.

Maatilalta jäi elämään tärkeä oppi.

”Meillä oli kotona paljon eläimiä ja navettaan piti mennä seitsemänä päivänä viikossa. Se oli kovaa työtä ja opin, että jos jotain haluaa tapahtuvan, siihen pitää itse tarttua.”

”Pienenä harmitti, kun meillä ei ollut kesämökkiä. Unelmoin, että minäkin voisin mennä mökille”, luonnossa viihtyvä ministeri kertoo. Kuva: Saara Mansikkamäki / HS

Lue lisää: Jo toinen purjehtija jätti Tapio Lehtisen veneen kesken matkan – ”Tuli arvoristi­riitaa”

Lue lisää: Suosikkilajin talous on kurjassa kunnossa: Markku Haapasalmi listaa syyt ongelmiin

Lue lisää: ”Voit käyttää korkeintaan kaksi 5 milligramman tablettia päivässä” – Suomalaiset urheilijat saivat 1976 kirjeen, jonka sisältö olisi nyt valtava skandaali

Lue lisää: Liiga jätti maksamatta – Ida Hulkolta saamatta vuosi­palkan verran rahaa

Lue lisää: Lätsä-Pekka Päivärinta paljastaa, kuinka hänelle tarjottiin steroideja omassa olo­huoneessaan

Lue lisää: Upporikas olympiapomo sai kaksi lasta suomalaisen naisen kanssa – vaati salaamaan suhteen ja lapset lähes täysin

Lue lisää: Urho Kujanpää teki vaimonsa kanssa yritys­ratkaisun, josta harva yleis­urheilija innostuu

Lue lisää: Tässä on mies Janni Hussin varjosta: isäkin kuittailee välillä vauhdista

QOSHE - Liikunta| Vähintään maili joka päivä – Orpon hallitukseen yllättäen noussut Sandra Bergqvist tunnusti tosiasiat ja alkoi juosta - Ari Pusa Hs
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Liikunta| Vähintään maili joka päivä – Orpon hallitukseen yllättäen noussut Sandra Bergqvist tunnusti tosiasiat ja alkoi juosta

10 3
02.04.2024

Sandra Bergqvist juoksulenkillä Hietaniemenrannassa Helsingissä. Kuva: Saara Mansikkamäki / HS

Nauvolainen maatalousyrittäjä nousi urheiluministeriksi yllätysvalintana. Kesällä Sandra Bergqvist matkustaa ensi kertaa olympialaisiin, joita ei hänen mielestään ole tarpeen boikotoida: ”Putin ei määrää, mihin urheilijamme menevät.”

Sandra Bergqvist tykkää käydä Helsingissä lenkillä meren äärellä, sillä se muistuttaa häntä Nauvon kotiseuduista.

Nauvolaisella urheiluministerillä on päällä run streak -niminen juoksuhaaste, jossa täytyy juosta joka päivä vähintään maili, 1 609 metriä. Usein lenkki venyy pitemmäksi, 3–5 kilometriin.

Juoksulenkkeily jäi Bergqvistiltä kesken koronapandemian aikana, kunnes keväällä 2023 tuli ryhtiliike.

”Vaatteet alkoivat käydä tiukaksi. Tuli tunne, etten viihdy kropassani. Kun Petteri Orpo sitten ilmoitti Rkp:n tulevan hallitukseen, ajattelin, että tulee kova vuosi. Aloin taas juosta”, Bergqvist kertoo juoksuharrastuksestaan.

Kotonaan Nauvossa hän juoksee myös juoksumatolla, ei siis aina ulkona merimaisemia katsellen.

”Juoksumatto on ollut hyvä asia. Muuten keksisin jonkin tekosyyn, ettei tarvitse lähteä lenkille.”

Orpon (kok) nykyhallituksessa Bergqvist sai yllätysvalintana vastuulleen urheilun, liikunnan ja nuorisotyön. Bergqvist, 43, on myös ruotsalaisen kansanpuolueen varapuheenjohtaja, kunnallispoliitikko ja kansanedustaja vuodesta 2019 lähtien.

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri on nimikkeenä täysin uusi ja ensimmäinen. Sovitusti Bergqvist on ministerinä kaksi vuotta eli kesään 2025.

Sen jälkeen tehtävät siirtyvät kristillisdemokraateille, joissa yksi varteenotettava ministerikandidaatti saattaa olla entinen pikaluistelija Mika Poutala.

”Vaikka sinne on vielä aikaa, tuntuu ikävältä lopettaa, kun on saanut hyvän käsityksen, missä mennään”, Bergqvist sanoo eikä ota kantaa seuraajaansa.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä Bergqvistin kerrotaan saaneen nopeasti juonesta kiinni, vaikka urheilu- ja liikunta-aiheet eivät ole hänelle niin tuttuja entuudestaan.

”Hän on päässyt hyvin sisälle asioihin, jaksaa perehtyä ja kiertää kenttää”, ministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston eritysasiantuntija Hannu Tolonen sanoo.

Kansanedustaja-aikanaan Bergqvist esitti eduskunnassa kirjalliset kysymykset muun muassa haahkan uhanalaisesta asemasta ja lossinkuljettajien pätevyysvaatimuksista – Nauvoon mennään mantereelta lossilla.

Sen sijaan urheilusta ja liikunnasta ei löydy kysymyksiä.

”Olen saaristolainen ja kysymykset liittyivät siihen. Totta on, ettei tule mieleen, että olisin erityisesti nostanut esiin urheilua. Olen ollut huolissani pienten koulujen lakkauttamisesta ja siitä, että koulukyydissä istuminen heikentää........

© Helsingin Sanomat


Get it on Google Play