We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

AI behöver bli Sveriges nya JAS-Gripen

3 42 41
11.01.2019

Det är budskapet från professorn och serieentreprenören Fredrik Bruhn, tidigare också Eisenhower Fellow. I dag är Bruhn vd för Nasdaq-noterade startup-bolaget Unibap, som gör blinda industrirobotar ”seende” genom artificiell intelligens. I ett samtal i MittMedias Podd72 beskriver han en teknikutveckling som går rasande fort och som kommer att förändra mänsklighetens tillvaro på planeten jorden.

– Beräkningskraften växer nu exponentiellt. Vi är inte mer än 20 år från den punkt då en dator för 10 000 kronor kommer att ha mera beräkningskraft än hela det mänskliga samlade släktet som är levande och som har levt.

Det du nu säger tror jag att folk har svårt att ta in.

– Det tror jag också, det är en monumental och fundamental förändring av definitionen av intelligens och förmåga att uppfatta världen och analysera information. Vi har i 100 000 år varit de som varit bäst på detta, och nu skapar vi oss maskiner som slår oss. Vi står inför en samhällsstrukturell förändring där vi inte är den smartaste uppfinningen på planeten jorden.

Vad gör det här med oss som människor?

– Vi har inte facit för vad det här gör med oss som människor. Vi får en fant­astisk möjlighet att skapa livskvalitet som tidigare generationer bara kunnat drömma om. Men det ger också möjlighet för........

© helahalsingland