We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Peter Hjörne: Hjörne: Den nya regeringen blir en politisk skvader

6 11 153
11.01.2019

Det har hunnit blir ett nytt år. 2018 har sammanfattats och 2019 har förutsetts. Nyårslöften har givits och kanske redan brutits - "där gives många löften men hålles ganska få", som Evert Taube skaldade i Västanvind.

Några som kommer att ha både brutit och hållit löften är Centerpartiet och Liberalerna. I fredags stod det klart att S, MP, C och L nått en överenskommelse. Nu återstår partiernas interna beslut. Om avtalet går igenom så kommer C och L ha brutit vallöftet om att verka för Ulf Kristersson som statsminister i en alliansregering.

Annie Lööf har också brutit sitt löfte om att inte ge de båda ytterkantspartierna V och SD något inflytande. För att en S MP regering med Stefan Löfven i spetsen skall bli verklighet krävs nämligen att Vänsterpartiet röstar ja eller lägger ner sina röster, även om Annie Lööf på sin centerförhärligande pressträff påstod motsatsen.

Förhandlingsresultatet innebär att partierna är ense om att rösta ja till Stefan Löfven som statsminister. De fyra partierna skall också ha enats om knäckfrågorna inom arbetsrätt och hyresreglering.

Dessutom återinförs flygskatten, det blir etableringsstopp för konfessionella friskolor, rätt till familjeåterförening för flyktingar och språktest för........

© Göteborgs-Posten