We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Pihl: Politiska idéer handlar mer om trender än en ständig kamp framåt

2 25 360
23.10.2018

Oavsett vem man frågar är alla politiker förespråkare av individens rätt att bestämma över sitt eget liv. Fråga Annie Lööf, Jonas Sjöstedt eller Ebba Busch Thor - alla kommer svara att de vill “se den enskilda människan”. De är överens om detta, eftersom individualismen är en självklar del av det alla tycker nuförtiden, oavsett vad man anser om skatter eller höghastighetståg.

Om man vill förstå politiska processer och åsikter räcker det inte att ratta in SVT Forum och kolla på någon sömnig allmänpolitisk riksdagsdebatt. Trots olika åsikter om bensinskatten och friskolor måste alla politiker förhålla sig till - och underkasta sig - de idéströmningar som sätter de yttre ramarna för dagspolitiken.

Det kanske låter flummigt, men det är det inte. Varje tid har sin ideologiska överbyggnad. På 1970-talet var det socialism som gällde. Alla var givetvis inte maoister, men den allmänna vänstervågen påverkade all politik. Till och med Folkpartiet blev smått socialistiskt med sympati för löntagarfonder, om någon nu blir förvånad över det. Under 1980-talet kom den nyliberala motreaktionen. Då skulle man tänka på sig själv och till och med........

© Göteborgs-Posten