We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Прикривани ли са руските агенти на ГРУ в България, докато отравяли с Новичок?

2 0 0
11.02.2019

Тези и много други въпроси възникват около сензационните разкрития на Международната разследваща група Bellingcat и нейният руски партньор The Insider, че третият заподозрян по случая "Скрипал" е свързан с отравянето на българския оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев.

Някои от отговорите са били известни, но прикривани дълго време. МВР, ДАНС и главният прокурор Сотир Цацаров са знаели за „екскурзията“ на офицерите от ГРУ в София. Знаели са също, че има големи съмнения Гебрев, синът му и служител на фирмата да са отровени с Новичок. Както и че това най-вероятно е дело на служители на ГРУ. Това коментираха за Фрог нюз източници от тайните служби. Известно е също, че българските власти са уведомили британските и американските власти. Това обаче е станало доста по-късно, когато нашумя случаят с опита за убийство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му. По това време властта у нас отказа да подкрепи позицията на болшинството страни от ЕС за екстрадиция на руски дипломати, свързани с тайните служби. Въпреки дадените доказателства, между които и признания на високопоставен руски агент, работил дълго време във Франция.

За какво всъщност става дума.

Третият руски офицер на ГРУ Сергей Вячеславович Федотов, който е бил във Великобритания по време на покушението на Сергей Скрипал с невропаралитичното вещество Новичок през март 2018 г., е пристигнал в България дни преди оръжейният търговец Емилиян Гебрев и синът му да бъдат поразени от неизвестно вещество, съобщава сайтът offnews.bg. Медията описва как 45-годишният агент, пътувал под фалшивото име Сергей Федотов, е идентифициран от Bellingcat като старши офицер от ГРУ - Главното разузнавателно управление на Руската армия. Подобно на другите двама заподозрени за отравянето в Солсбъри служители на ГРУ - Анатолий Чепига и Александър Мишкин, неговата легенда и нова самоличност са създадени през 2010 г.

За Федотов за пръв път съобщава руското разследващо издание "Фонтанка". Bellingcat и The Insider са проследили маршрута на пътуването на агента от момента на създаването на фалшивата му самоличност през 2010 г. до последното му пътуване до Великобритания през........

© Frognews