We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Модерната икономика търси предприемачи с нацепени мозъци, а не...

4 0 0
27.12.2018

Модерната икономика търси предприемачи с нацепени мозъци, а не мускули, нужна е промяна в Бургас


Автор: Георги РУСЧЕВ

Общината е достатъчно активна и подготвена, за да проведе инициативтата за насърчаване на предприемачеството сред младежите, трябва да се работи в насока средно образование, смята Харалан Александров

Социалният антрополог доц. д-р Харалан Александров, преподавател в НБУ в София, който миналата година проведе проучване на тема "Защо младите напускат Бургас?", разговаря с репортер на Флагман.БГ относно новата инициатива на общински съветници от ГЕРБ за промяна в акцентите на образованието - от висше към средно професионално, както и насърчаване не предприемаческия дух сред тях.

- Г-н Александров, в Бургас се заформя една инициатива, която изглежда цели да пренесе акцента на образованието от висшето такова към средното професионално. Смятате ли, че това е подходящо за града?

- Средното образование представлява тази част от образователната система, върху която държавата и общините имат по-голям контрол. Висшето пък е до голяма степен ангажимент на младите хора и техните родители и в този смисъл, за да се направи успешна политика по отношение на морални принципи, ценности и граждански позиции, средното образование е естествена среда. Аз мисля, че Бургас е в много добра позиция да стартира точно такава инициатива, тъй като той вече има достатъчно развита икономика и доста активна община, и доста подготвени кадри, и няколко успешни експеримента в тази насока – иновативното училище по програмиране в жк „Меден рудник” и ОУ „Ал.Г.Коджакафалията”

- Достатъчно добре ли е подготвена Общината според вас и какви са вашите наблюдения за Бургас?

- Да. Аз съм работил по няколко проекта с тях през миналата и тази година във връзка с миграцията. Що се отнася до резултатите – въпреки добрата инфраструктура и въпреки пригледния вид на Бургас, който се харесва в цяла България, младите хора продължават да напускат града. В този смисъл тази инициатива е нещо като отговор от страна на общинското ръководство по повода на миграцията, че изтичат мозъците на града. И така........

© Flagman