We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Биткойн не е „пирамида“, криптопазарът е огромен бизнес, но за...

7 0 2
29.11.2018

Биткойн не е „пирамида“, криптопазарът е огромен бизнес, но за отдадени професионалисти


Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: Авторът

Хората все още не разбират термините „блокчейн“ и „криптовалута“ и залепят автоматично етикети от миналия векВалентин Русалийски е инженер в сферата на телекомуникациите, възпитаник на ВМЕИ-Варна (сегашният ТУ-Варна), специализира в разработката на бизнес приложения. Той е един от лекторите на първия подготвителен курс за програмисти, организиран от „СофтУни“, който се провежда в Бургас. Русалийски е и един от водещите експерти в областта на криптовалутите в България. Срещаме се с него във връзка в сериозния спад в криптопазарите от последните седмици, както и с идеята да се хвърли допълнителна светлина върху етикетите, които се "лепват" незаслужено върху криптовалутите.


- Г-н Русалийски, базирано на предходните ни разговори по темата, става ясно, че в България масата от хората все още не са дозрели и дори не искат да разберат какво означава криптовалута. Нека хвърлим малко повече светлина върху това.

- Нека първо да разграничим технологията „блокчейн“ от продукта, в който тя се използва – криптовалутите. За мнозина това са еквиваленти, но реалността е различна.

Блокчейн е основата, на която се развиват крипто валутите, но днес той има и много други приложения в реалната икономика. Вече имах възможността да отбележа успеха на най-голямата търговска верига в света в пилотен проект в Китай за приложение на блокченйн в проследяване на доставките и търговията със свинско месо. Не случайно IBM бяха технологичния партньор в проекта.

Другата страна на „монетата“ са крипто валутите, благодарение на които блокчейн технологията стана популярна. Наистина мнозина говорят за „балон“ при криптовалутите, монзина загубиха пари, някои много пари. Искам още веднъж да повторя на висок глас – ако няма да се занимавате с валутна търговия ежедневно, на пълен работен ден – като брокер, не купувайте и не търгувайте с крипто валути. При професионален начин на работа може да се печели и при спад на цените – това важи за всички борсови стоки, а биткойн е такава и само такава.

Но, ако заради тръпката искате да рискувате, направете го само с пари, които безпроблемно можете да прежалите като изгубени.


- Хората обаче не явно не могат да проумеят това и сравняват блокчейна с остарелите пирамидни схеми и го описват като „балон“, без дори да подозорират каква е същината на дигиталните вълути? Пирамида ли е биткойнът все пак?

- Как действат пирамидите е ясно и на децата и въпреки това има и може би ще има и за в бъдеще хора, които в надеждата за лесна печалба се включват в такива „програмирани загуби“! Дали и биктойн е такава?
На първо място трябва да отбележим, че обикновено в дъното на пирамидата стоят един или няколко души, които са организаторите. Изпълнителите могат да са много и това най-много подвежда.

При криптовалутата биткойн, общността, стояща зад хилядите сървъри, работещи на поне пет континета е многохилядна https://bitnodes.earn.com/. Ежегодните конференции определят само технологичното развитие на мрежата от сървъри.

Измамата с криптовалути се разпознава лесно на сбирки с обещания да станете веднага богати

Част от неблагополучието на........

© Flagman