We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gabriel Ehrling: För att bekämpa antisemitismen måste vi förstå den – och judehatet har flera ansikten

1 6 67
12.07.2018

Under Almedalsveckan hade jag förtroendet att leda ett sorgligt angeläget samtal i domkyrkan i Visby. Rubriken var "den nya och gamla antisemitismen". Arrangerade gjorde Svenska kyrkan och Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, som samlar kunskap kring våldsutövande ideologier och rasistiska rörelser.

Svenska kyrkan menar sig ha ett särskilt ansvar att motverka antisemitism. Dels då kristendomen haft starka drag av så kallad "ersättningsteologi", alltså tanken om att judendomen är obsolet och i behov av att ersättas. Dels då Martin Luther inte sällan var antijudisk i sitt budskap.

Så klart handlar det också om att hat mot en religion i förlängningen också drabbar andra. Att intolerans mot religion begränsar alla människors frihet.

Medverkade gjorde Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet och Judiska församlingen i Stockholm, Ingrid Lomfors, överintendent för Forum för levande historia, Christer Mattson, föreståndare för Segerstedtinstitutet och Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan.

Bara det faktum att vi behöver tala om antisemitism menar jag är en........

© dt