We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Središnja Bosna - bila i ostala prva crta obrane hrvatske opstojnosti u BiH

3 0 0
11.01.2019

Novi Travnik, proslava 25. obljetnice osnutka HRHB

"Situacija je malo gora nego u paklu", jedne je prilike tijekom opsade rekao general Tihomir Blaškić, prvi vojnik Središnje Bosne i zapovjednik Zbornog područja HVO-a Vitez. I zbilja, ako je pakao bio negdje na zemlji, bio je u Središnjoj Bosni.

U Vitezu je obilježeno 25. godina od zločina nad 27 hrvatskih branitelja i civila u selu Buhine kuće kojeg su počinile snage tzv. Armije RBiH 9. siječnja 1994. godine. Vijest o obilježavanju 25. obljetnice svirepih ubojstava Hrvata tog kraja, od kojih su neki zaklani motornim pilama, a tijela im vezana žicama, doprla je samo u hrvatski medijski prostor u BiH.

Mediji sa sjedištem u Sarajevu svjesno su i organizirano bojktorili obljetnicu zločina u selu koje se nalazi samo deset metara od Ahmića, mjesta bošnjačkog stratišta u Vitezu. Jednostavno, žrtve nisu 'ispravne nacionalnosti', a oni koji su doveli do tih žrtava, također, nisu 'podobne nacionalnosti' pa je takvo što, po mjerilima onog što zovemo medijsko i političko Sarajevo, prešutjeti.

Zločin nad Hrvatima u selu Buhine kuće počinjen je 9. siječnja 1994. godine. To je zadnji zločin tzv. Armije RBiH nad Hrvatima u BiH. Prvi je bio 26. siječnja 1993. godine u selu Dusina nadomak Zenice kada........

© Dnevnik