El govern en solitari i en franca minoria d’ERC encarrila la recta final del seu mandat. El president Pere Aragonès va ser elegit el 2021 amb els vots del que aleshores es definia com la majoria independentista del 52%, formada per ERC, JuntsxCat i la CUP però, per desavinences entre aquests tres grups, a hores d’ara només té el suport dels 33 diputats d’ERC, una exigua minoria si es té en compte que la Cambra catalana està formada per 135 escons.

Amb aquest panorama afronta el darrer tram de l’actual legislatura amb la necessitat d’aprovar els pressupostos que ha elaborat el Departament d’Economia i que són bàsics perquè l’obra govern llueixi i es pugui presentar a les eleccions havent demostrat que, tot i la solitud amb que ha governat, ha aconseguit aprovar els pressupostos cada any. Primer amb Junts, quan compartien govern, i amb els vots d’En Comú Podem i l’any passat, ja amb Junts a l’oposició, amb els vots del PSC i d’En Comú Podem.

Si el president Aragonès pot aprovar els seus tercers pressupostos haurà assolit el que no van aconseguir Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra, que és aprovar els pressupostos cada any i no haver de prorrogar els de l’exercici anterior per falta de suports parlamentaris.

Però convèncer els grups d’esquerres que li donin suport no serà fàcil. Aragonès va dir aquest dilluns que vol que els pactes es produeixin les properes setmanes i avisa als partits de l’oposició que «posar moltes línies vermelles pot impossibilitar un acord». També va dir que ho tenen tot a punt i que els pressupostos de la Generalitat es podrien aprovar ara mateix, però que abans de presentar-los espera aconseguir el suport d’altres grups parlamentaris. Segurament es refia de reeditar els acords de l’any passat amb el PSC i amb En Comú Podem, entre altres coses perquè sap que els socialistes també necessitaran els vots d’ERC al Congrés dels Diputats per aprovar els pressupostos del govern espanyol i que això els aplanarà el camí. Perquè si no fos per aquest petit detall, és molt probable que Salvador Illa es posaria molt seriós pels incompliments dels acords a què van arribar l’any passat; l’ampliació de l’aeroport, el Hard Rock i la Ronda Nord entre Sabadell i Terrassa, tot i que aquest darrer punt sembla haver entrat en vies de solució.

És curiós que amb una minoria tan clamorosa com la que té ERC al Parlament, el govern hagi aconseguit fins ara aprovar els pressupostos i tot sembli indicar que aquest any també ho aconseguirà. I que ho hagi pogut fer no tant per la geometria variable sinó per la necessitat que tenen els diversos partits de trobar equilibris. El PSOE necessitava i necessita els vots d’ERC a Madrid i els comuns tenien necessitat que ERC els aprovés els pressupostos a l’Ajuntament de Barcelona, quan governava Ada Colau.

Però sigui una cosa o l’altra, la veritat és que Pere Aragonès s’ha mogut com un autèntic equilibrista al Palau de la Generalitat. Tothom donava per fet que era un president vicari, en representació d’Oriol Junqueras. Sense ser el guanyador de les eleccions –qui les va guanyar va ser Salvador Illa amb el PSC– va aconseguir ser elegit president amb el suport de Junts i la CUP. Després de trencar el govern de coalició, va mantenir el tipus amb l’objectiu d’arribar a final de mandat. I, de moment, ho aconsegueix.

Caldrà veure el nou escenari polític que generarà la llei d’amnistia per saber si els equilibris d’Aragonès han estat profitosos per a ell i per ERC o si han estat un simple foc d’encenalls. Perquè la lluita que s’anuncia entre ERC i Junts per veure quin dels dos partits aconsegueix l’hegemonia de l’independentisme no serà cap broma.

QOSHE - Un equilibrista a Palau - Jordi Molet
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Un equilibrista a Palau

4 0
03.01.2024

El govern en solitari i en franca minoria d’ERC encarrila la recta final del seu mandat. El president Pere Aragonès va ser elegit el 2021 amb els vots del que aleshores es definia com la majoria independentista del 52%, formada per ERC, JuntsxCat i la CUP però, per desavinences entre aquests tres grups, a hores d’ara només té el suport dels 33 diputats d’ERC, una exigua minoria si es té en compte que la Cambra catalana està formada per 135 escons.

Amb aquest panorama afronta el darrer tram de l’actual legislatura amb la necessitat d’aprovar els pressupostos que ha elaborat el Departament d’Economia i que són bàsics perquè l’obra govern llueixi i es pugui presentar a les eleccions havent demostrat que, tot i la solitud amb que ha governat, ha aconseguit aprovar els pressupostos cada any. Primer amb Junts, quan compartien govern, i amb els vots d’En Comú Podem i l’any passat, ja amb Junts a l’oposició,........

© Diari de Girona


Get it on Google Play