We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Opinieblog - Op naar het WK in Rusland, met gemengde gevoelens

4 1 0
14.06.2018

Genieten van het wereldkampioenschap voetbal heeft altijd een bijsmaakje als er smetten kleven aan het gastland. Het Rusland van Poetin is bij uitstek geschikt voor gemengde gevoelens in de internationale pers. Is het vooral een opsteker voor Poetins regime of is voetbal juist propaganda voor democraten?

‘Natuurlijk kun je Poetin en zijn regime onsympathiek vinden. De Krimoorlog en de doping van staatswege, het neerschieten van het vliegtuig MH17, waarvoor de Russische strijdkrachten verantwoordelijk worden gehouden en waarbij zeker driehonderd mensen omkwamen. Maar zou men om die redenen niet naar Rusland moeten afreizen? Nee, natuurlijk moeten we wel gaan, en wel om vele redenen: ten eerste mag je het regime nooit gelijkstellen aan de mensen die in het land leven. Wie eenmaal heeft besloten naar Rusland te reizen, zal al bij aankomst op de luchthaven vaststellen dat het daar veel aangenamer toegaat dan in de Verenigde Staten. Niemand die een kruisverhoor afneemt, de visumcontrole gaat snel en nog een fijne dag verder!

‘Juist nu biedt het wereldkampioenschap voetbal een uitgelezen kans het vaak zeer negatieve beeld dat de media van Rusland geven, te vergelijken met de werkelijkheid ter plekke. Veel Russen en Russinnen verheugen zich op het voetbalfeest; ze........

© de Volkskrant