We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tandeloze Eerste Kamer faalt bij lakmoesproef

1 8 0
12.07.2018

Bij de grondwetswijziging van 1815 werd in ons land het tweekamersysteem ingevoerd. De leden van de Eerste Kamer werden door de koning gekozen. De bedoeling was uiteraard dat de leden van de senaat hun instemming zouden betuigen met wat Willem I van plan was. Dat deden ze dan ook braaf. Vandaar dat men in die tijd de Eerste Kamer vaak aanduidde als de ménagerie du Roi (de dierentuin van de Koning).

Verder werd de Eerste Kamer bevolkt door allemaal ‘grote hanzen en adellijke heren’ (zoals dat in de Camera Obscura heette), die de van de Republiek geërfde traditie continueerden van vriendjespolitiek en het elkaar de bal toespelen. Dat alles was de grote staatsman Thorbecke een doorn in het oog. Hij wilde daarom in 1848 en 1849 van de Eerste Kamer af. Dat is hem niet gelukt. Want velen zagen in de senaat een nuttige rem op eventueel radicalisme van de Tweede Kamer. Een niet onbegrijpelijke gedachte in die onrustige jaren.

Maar nadat de rust was weergekeerd, rees opnieuw de vraag naar de zin van de Eerste Kamer. Langzamerhand ontstond het idee van de senaat als chambre de réflection: ver van het politieke gewoel in de Tweede Kamer zou de Eerste Kamer de puntjes op de i zetten in het wetgevingsproces. Daar zit veel in. Maar uiteraard wel op voorwaarde dat die dan ook daadwerkelijk doet wat van........

© de Volkskrant