We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Als Bruins consequent is, zit hij voortaan elke vrijdag tegenover hebberige apothekers

24 0 0
12.01.2019

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg heeft vrijdag een gesprek gehad met vertegenwoordigers van het farmaceutisch bedrijf Novartis. Hij beloofde de Zwitsers recht te zullen aankijken en te zeggen: ‘Dit kan zo niet, dit is waanzin.’ Bruins verklaarde niet meteen resultaat te verwachten. Eerst zal hij nog een paar keer flink tekeer moeten gaan. En zelfs dan blijft het afwachten.

Novartis produceert het geneesmiddel lutetium octreotaat (merknaam Lutathera), dat wordt gebruikt tegen zeldzame vormen van kanker. Het werd ontwikkeld in het Rotterdamse ErasmusMC, door de onderzoekers verkocht aan het farmaceutische bedrijf AAA, dat vervolgens werd overgenomen door Novartis. Onderweg werd de leider van het Rotterdamse onderzoeksteam multimiljonair.

Lutathera is een topmedicijn, het verlengt de levens van patiënten gemiddeld met vier tot zes jaar. In het ErasmusMC kostte het middel 4.000 euro per infuus. In 2015 kreeg het de ‘weesgeneesmiddelenstatus’, dat de producent voor tien (EU) en zeven (VS) jaar het monopolie op verkoop van het middel verschaft.........

© de Volkskrant