We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Waarom ik geloof in Amerika, ondanks Trump

1 3 0
12.07.2018

Een maand geleden schreef ik een stuk onder de kop: ‘Trump is het orkest, niet de Titanic’ (O&D, 18 juni). Een democratisch gekozen symptoom van westers verval en de overgang naar een nieuwe wereldorde, niet de oorzaak ervan. Dat vind ik nog steeds, al heeft Trump er in de afgelopen weken alles aan gedaan – in Quebec, in zijn uitspraken over Duitsland, de EU die zou zijn opgericht tegen de VS, en de Navo-bondgenoten – om te bewijzen dat hij de ijsberg is, niet het orkest.

Het blijft een bijzonder spektakel om voor je ogen, deels op Twitter, te zien hoe een Amerikaanse president, een door Amerika na de Tweede Wereldoorlog geschapen ordening, met zichtbaar genoegen en toegejuicht door zijn fans, in geen tijd eigenhandig lijkt te willen slopen. Wie dacht dat de uitwassen van de westerse cultuur simpelweg dat waren, uitwassen, moet zich nu bedenken. In Trump voltrekt zich de overwinning van reality tv over informerende media, die nu openlijk tot vijand zijn uitgeroepen. Wie heeft behoefte aan waarheidsvinding als je je eigen waarheid kunt vieren – en laten zegevieren? Het is de ultieme zege van het postmodernisme.

Maar ook die van het ik-tijdperk, waarin het ego dat de meeste aandacht weet te vergaren als winnaar tevoorschijn komt. Laatst zag ik ’s nachts Trump op tv oreren. Het was een oud fragment, uit zijn tijd als reality tv-maker. Hij deed hetzelfde als nu: grappen maken ten koste van andere mensen, en hij had de lachers op zijn hand.

Je kunt het dagelijks aanschouwen, ook in Nederland trouwens, waar op Twitter de meest vileine tweets ten koste van andersdenkenden en andere culturen onmiddellijk honderden likes krijgen. Het laagje beschaving dat nog altijd ons sociale verkeer dicteert op het werk en op straat, is op sociale media allang vervangen door mob rule.

Nee, kunt u tegenwerpen, Trump is een correctie op de in Amerika doorgeslagen cultuur van........

© de Volkskrant