We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Stakersposten mogen, blokkades niet

6 1 0
12.02.2019

Stakers leggen morgen een deel van de economie plat door niet te werken. Mogen ze werkwilligen verhinderen te gaan werken? Het antwoord is nee.

Stel aan meerdere personen de vraag of een stakingspost de toegang tot een onderneming mag blokkeren of niet en je krijgt gegarandeerd verschillende reacties, emoties en redeneringen. Hoe zit het nu eigenlijk? Om een antwoord te geven op die vraag moeten we beginnen met het stakingsrecht.

Het stakingsrecht, een essentieel en onbetwist bestanddeel van onze sociaaleconomische democratie, is een recht om schade toe te brengen. In de eerste plaats schade aan werkgevers. Dat recht is een unicum in de juridische organisatie van een samenleving. De algemene regel is dat wie schade veroorzaakt die moet herstellen of vergoeden. Ten minste als de schade het gevolg is van een fout.

Maar staken is een recht en geen fout. Daaruit volgt een immuniteit om de schade te vergoeden, onder strikte voorwaarden weliswaar. De schade moet het gevolg zijn van een staking in de juridische zin van het woord: een collectieve actie in de vorm van het neerleggen van het werk om druk uit te oefenen op een besluitvorming of onderhandeling. Volgt de........

© De Tijd