We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Op één lijn voor de Venezolanen

4 0 0
11.02.2019

Veel landen, de VS op kop, steunen de oppositie tegen het Maduro-regime in Venezuela zonder dat hun nationale belangen in het geding zijn. Dat wettigt de hoop dat de Venezolanen eindelijk betere dagen wachten.

Bijna negen op de tien Venezolanen leven in armoede. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stevent hun land af op een inflatie van 10 miljoen procent in 2020. Nu al trekken de burgers met kruiwagens vol geld naar de winkel om brood en melk te kopen, als de rekken niet leeg zijn tenminste. Sinds 2015 zijn meer dan 3 miljoen mensen uit Venezuela weggetrokken. De wereld zag het land - met een economie die ooit goed drijvende werd gehouden door de grootste bewezen oliereserves ter wereld - in tien jaar tijd aftakelen van een welvarende natie tot een humanitaire catastrofe.

En toch. Voor het eerst sinds Nicolás Maduro in 2013 president werd, begint de politieke situatie in Venezuela te verschuiven. Dat op zich is al reden tot enthousiasme. Bovendien zijn we getuige van iets totaal onverwachts. Iets dat veel verder gaat dan mensen die klagen over hun verschrikkelijke levensomstandigheden of die in opstand komen tegen een repressief regime. Dat verhaal heeft zich in de geschiedenis al talloze keren en op talloze plaatsen afgespeeld.

Nee, het uitzonderlijke........

© De Tijd