We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zwaar begrotingsverdict voor uittredende regering

4 0 2
12.01.2019

Tegen mei moet de kiezer zich een opinie vormen over hoe goed of slecht de uittredende regering de overheidsfinanciën heeft beheerd. Vanzelfsprekend spelen er in de stemkeuze ook andere criteria. En natuurlijk worden de overheidsfinanciën beïnvloed door de beslissingen - of het gebrek eraan - van de deelstaten en tal van andere factoren zoals de nationale en internationale conjunctuur of maatregelen van voorgaande regeringen. En werden de beslissingen genomen door een coalitie, terwijl we stemmen op een partij.

Toch wordt de stem significant beïnvloed - dat zou toch moeten - door de evaluatie die elke inwoner maakt van het werk van de uittredende regering. In deze evaluatie heeft - alweer: dat zou toch moeten - het beheer van de overheid een hoofdrol. De vraag is dus simpel: heeft de regering Michel sinds 2014 de federale overheid goed beheerd?

Het antwoord is minder simpel. Een goed voorbeeld is het recente voorpagina-artikel van De Tijd ‘2018 beste begrotingsjaar in ruim een decennium’ (De Tijd, 2 januari). Het kondigde aan dat het begrotingssaldo voor 2018 nagenoeg nul zou zijn. Een huzarenstuk niet meer........

© De Tijd