We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dno dna ili Vrh dna?

2 0 0
13.01.2018

Možete li, dragi čitaoci, u sekundu odgovoriti koji je najveći skup na otvorenom u Beogradu posle Petog oktobra?

Piše: Zoran Panović

13. januar 2018. 15:00

/upload/images/news/active/NOVINARI/Kolumnisti/zoran_panovic02.jpg

Veterani borbe za demokratsku Srbiji morali bi, da ih probude u gluvo doba noći, da se sete da je to doček famozne 'srpske Nove godine' u vreme demonstracija protiv izborne krađe 1996/97. Ako ne računamo ukupan broj ljudi na ulicama u vreme 'kontramitinga' 1996. Taj karnevalski doček je bio tako masovan, i zbog toga što je na njemu pevao Đorđe Balašević. I sad bi voleli, zar ne, da noćas u ovoj nacionalnoj Novoj godini Đole otpeva njegov aktuelni hit 'Dno dna' na bini pored 'čestitog knjaza', i da u jednom trenutku pokaže prstom na naprednjačku jelku koja bi stajala upremas, pa malo ukoso, od Panonskog mornara, ako bi ta jelka uopšte uspela da ostane neočerupana u toj masi. Ali, mase (kritične) još nema. I pitanje je kad će je biti. I da li će je uopšte biti. 'Dno dna' je navodno 'ignorisano' od mejnstrim medija, dok ga naprednjaci cinično tvituju i šeruju. Srećem ljude koji mi kažu da će 'Dno dna' biti himna novih protesta, mada me neki gledaju bledo kad im kažem da li misle isključivo na 'Dno dna', ili i na 'Vrh dna'? Da, 'Vrh dna' je pesma Ramba Amadeusa iz 2015. u kojoj je lako prepoznati antirežimski nerv. Doduše, 'Dno dna' je himničnije, dok je 'Vrh dna' više konceptualna u izrazu kako i priliči Rambu Amadeusu.

Problem je uvek u stranačkoj bazi. U opozicionoj nadgradnji pored onoga što Vučić naziva 'mržnjom' ne fali ni onoga što je lucidnost. Od muzike do humorističkog programa. Bilo je toga uvek: Jeste li zaboravili antidosovsku 'Govedina' Beogradskog sindikata iz 2002? I oni koji su je smatrali 'reakcionarnom' kažu da je sad i ona cool jer nas podseća da ne treba da biramo 'između dva zla'.

Dakle, sadašnja opozicija mora prvo da pobedi Vučića u Beogradu, pa onda on da pokrade izbore, pa onda da krenu demonstracije, pa onda da bude kordon u Kolarčevoj, pa onda da patrijarh Irinej povede litiju i da tako 'razbije' kordon (kao što je to Pavle uradio), a da pre toga ne uputi pastirsku poruku studentima – 'ne diraj lava dok spava'. I da dođe neki Gonzales, a kako da to ne bude neki Franko Fratini jer Evropa je sad........

© Danas