We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Za kim zvoni skupštinsko zvonce

4 0 1
11.12.2017

Kao poslanik u Narodnoj skupštini Srbije u tri mandata, detaljno sam upoznao arhitekturu, ali i istoriju našeg hrama demokratije.

Piše: Srđan Milivojević

11. decembar 2017. 16:30

Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Ovaj nemi a tako rečit svedok naših vremena, neraskidivo je vezan sa novijom istorijom našeg naroda, deleći njegovu sudbinu koja je i kreirana pod moćnim kupolama i svodovima ove građevine. Monumentalno zdanje podignuto je na mestu nekadašnje Batali džamije, pred kojom je za vreme Miloša Obrenovića 30. novembra 1830. godine održana Velika narodna skupština na kojoj je obnarodovan Drugi sultanov Hatišerif. Po turskom napuštanju Beograda, srušena je Batali džamija, a ovaj prostor je zarastao u trsku i ševar. Potom su ga preduzimljivi trgovci pretvorili u marvenu pijacu, na čije postojanje nas još uvek podsećaju, kako atmosfera, tako i pojedina zbivanja u ovom visokom domu, podignutom baš na tom mestu.

Tokom Drugog svetskog rata zgrada Skupštine pretvorena je u sedište nemačke komande za jugoistok Evrope, a jedno vreme bila je i štab armijske grupe E. U borbama za oslobođenje Beograda 16. oktobra 1944. zdanje Skupštine je teško oštećeno, ali je sačuvana biblioteka sa svim spisima. Malo je poznato da je naš veliki komediograf, Branislav Nušić, jedno vreme bio upravnik skupštinske biblioteke. Verovatno je baš tu na radnom mestu dobio inspiraciju za svoje najbolje komedije. Zato ne treba da vas začudi što se predsednica........

© Danas