We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Liu Xias frihet kommer med heftelser

2 0 275
12.07.2018

«Mange unge kjenner ikke til Liu Xiaobo, mange andre later som om de har glemt ham.» Slik lød en kommentar på et kinesisk nettsted umiddelbart etter Nobelprisvinnerens død 13. juli i fjor. Det er en nøktern beskrivelse av den avdøde dissidentens status i Kina. Han var «glemt» i et fengsel siden årsskiftet 2008-09. Men Kina har erfart at resten av verden nekter å glemme.

Et nytt kapittel i Liu Xiaobo-sagaen skrives i disse dager, når enken hans, poeten Liu Xia, er sluppet ut av Kina etter åtte års husarrest. I oktober 2010, straks det ble kjent at fredsprisen ble tildelt Liu Xiaobo, ble hans kone isolert. Han satt fengslet, dømt til 11 år for «undergravende virksomhet» etter å ha medforfattet det såkalte Charta 08 som blant annet oppfordret til demokratiske rettigheter, nedfelt i den kinesiske grunnloven. Liu Xias eneste «forbrytelse» var å være hans kone.

Da Liu Xiaobo lå for døden i fjor sommer, ba han myndighetene om å få slippe ut av Kina. Han led av uhelbredelig leverkreft og ønsket å få behandling i utlandet. Mannen som i alle år hadde insistert på å kjempe frihetskampen innad i Kina, ba sannsynligvis om utreise for å gi Liu Xia en mulighet til å komme........

© Dagbladet