We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dubrovačke ospice - tko će biti kriv za epidemiju?

3 0 5
13.06.2018

Hoće li ove godine biti epidemije morbila (ospica, krzamaka, malih boginja…) u Dubrovačko-neretvanskoj županiji? Zanimljivo je to pitanje, oko kojeg se epidemiolozi sasvim razumljivo femkaju, jer ako je procijepljenost tamo pala ispod 50 posto – a jest, tada pitanje epidemije više ne ovisi o općem imunološkom stanju, ni o elementarnoj zdravstvenoj higijeni, nego kao i u srednjemu vijeku, ili među amazonskim urođenicima i gologuzim Bušmanima – ako takvih još ima – epidemija zavisi od dobre volje i raspoloženja virusa, te, možda, još samo od trenutnih oblika društvenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Naime, kako je već kraj školske godine, a ni jaslice i vrtići ljeti nisu pretjerano aktivni, Morbillivirus morbula, iz roda Morbillivirusa, poretka Mononegavirales i obitelji Paramyxoviridae, neće se baš tako razigrano, hiperaktivno i munjevito širiti Pelješcem, Dubrovačkim primorjem, Župom, Konavlima i onim što mjesno stanovništvo još preuzetno naziva Gradom, da bi zatim, našavši svoju pravu domovinu u ovom dijelu Europe, nastavio širenje na susjednu Splitsko-dalmatinsku županiju, te na Hercegovinu i Crnu Goru, ukoliko se i tamo raširio mondeni antivakserski pokret, koji sve čini na oživljavanju i povratku jednoga ekološki ugroženog, na Zapadu već posve iščezlog virusa.

Ali ako ove godine i ne bude epidemije morbila, koju su još stari Latini nazvali tek “malom bolešću”, ona će doći sljedeće godine, ili za dvije, najkasnije za tri godine. Ali bit će to dovoljno brzo da i ova priča bude dovoljno svježa u virtualnim internetskim arhivima. Naime, koliko god bolest bila mala – a zbilja je mala pri usporedbi s velikim boginjama, kolerom i kugom, što ih je upamtio stari Rim – njezin je virus mnogo živahniji od virusa velikih boginja ili, recimo, gripe, i čovječanstvo ne samo da nije našlo, nego nije ni tražilo, način da ga zaustavi. Osim, naravno, cjepiva. A cjepivo je krajnje nepopularno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok se i u ostatku Hrvatske obavezno cijepljenje sve više doživljava kao relikt iz socijalističkih vremena ili kao način na koji svjetska farmaceutska mafija nastoji financijski iscrpiti i fizički istrijebiti mali i junačan hrvatski narod kojemu zacijelo “mala bolest” ne može ništa.

Ovako će to izgledati: bolešću će se u neko gluho doba godine, recimo u kasnu jesen ili u rano proljeće, zaraziti pola razreda u nekoj osnovnoj školi u mjestu kojemu sad nećemo spominjati ime. Vijest o tome će, nešto sporije nego virus, doći do Dubrovnika, odakle će biti tajno proslijeđena u Zagreb. Vijest će se držati u strogoj tajnosti, ali metropolski će portali vrlo brzo probiti blokadu i doznati za zbivanja u školi u neimenovanom mjestu, no kako ih je većina pod kontrolom političkog režima u državi samo jedan, čiji se naziv završava na X, objavit će vijest o epidemiji, koju će odmah zatim, preko patriotskih tabloida, demantirati iz nadležnog ministarstva. Dok bude trajalo to natezanje, virus će već zahvatiti cijelu školu, tu i susjednu, pa će doći do Dubrovnika i širiti se dalje, preko administrativnih, županijskih i državnih granica. Stvar će se, pretpostavljam, moći držati u tajnosti sve dok ne bude potrebno zatvoriti škole, vrtiće i jaslice zahvaćene epidemijom. Tada će stvar postati nezaustavljiva, i to na dvije razine: bolest će se nekontrolirano širiti, a bit će nemoguće i besmisleno zaustavljati medije, jer to više neće biti domaća glasila, nego će sve svjetske novine izvijestiti javnost da se Dubrovnikom i okolicom širi posve bizarna bolest, koju Europa i Amerika nisu desetljećima vidjele. I to će za tu, te za nekoliko sljedećih godina, biti kraj dubrovačkog turizma. Ostatak Hrvatske će se, već prema afinitetima, moći uzdati u Boga i molitvu ili u dobar prosjek procijepljenosti. Samoj Dubrovačkoj županiji s manje od 50 posto cijepljene djece neće pomoći ni Bog ni molitva. Bog vodi računa o ljudima tamo gdje je procijepljenost iznad devedeset posto. Bog se ne bavi čarolijama ni nadriliječništvom, te se i papa Franjo cijepi protiv gripe. Problem s morbilama, kao i s većinom bolesti protiv kojih je cijepljenje obavezno, sastoji se u tome što cjepivo štiti zajednicu, a ne pojedinca. Njega, pak, štiti samo 95 posto procijepljena zajednica. Zaraziti se može, i to je oduvijek poznato, svaki cijepljeni pojedinac u slabo procijepljenoj zajednici. MMR cjepivo, koje je u središtu antivakserske histerije, koje nas štiti od morbila, mumpsa i rubeole, osim........

© BUKA Magazin