We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Teret idealizovane istorije Kolumne | BUKA portal

6 0 24
09.11.2018

Želeći da izbliza pratim izbore u Bosni koji su se odvijali u sjeni protesta na Trgu Krajine u Banjaluci, ponudio sam bosansku izbornu priču VPRO-radiju, jednom od holandskih nacionalnih servisa. Znao sam da neće ići lako: kao što krajem prošlog i početkom ovog vijeka Bosna nije silazila s naslovnih stranica holandskih medija tako je danas svedena na eventualnu agencijsku vijest o rezultatima izbora svake dakle, četiri godine! Uz to od vremena kada sam s ovom redakcijom saradjivao prošlo je upravo toliko vremena koliko sam profesionalno bio odsutan iz novinarske branše. Zato me uopšte nije iznenadilo da u redakciji radija nisam naišao ni na koga ko se sjećao kako sam, recimo, petog i šestog oktobra 2000. za ovaj radio uživo izvještavao o dramatičnim dogadjajima ispred zgrade Skupštine Jugoslavije u Beogradu.

Srećom novi urednici su bili znatiželjni pa su zavirili u arhive gdje su me prepoznali kao nekadašnjeg saradnika što je bilo dovoljno da dobijem ugovor: jedno javljanje iz Banjaluke ili Sarajeva uoči izbora i desetak minuta razgovora uživo o rezultatima bosanskih izbora po povratku u Holandiju bilo je dovoljno da pokrijem troškove puta i boravka u Bosni za sedam dana.

Kako sam u predizbornom javljanju iz Banjaluke najavio očekivanu izbornu pobjedu etno-nacionalista, razgovor u studiju po povratku u Holandiju mogao se voditi o drugim bosanskim temama: o Komšiću i Dodiku u Predsjedništvu BiH ili o protestima grupe Pravda za Davida u Banjaluci.

Chris Kijne (Kajne), jedini iz stare garde s kojim sam svojevremeno saradjivao i vjerovatno najpoznatiji voditelj na holandskom nacionalnom radiju, kraj našeg razgovora o Bosni zaključio je slikom prema kojoj su stidljiva pobjeda gradjanske........

© BUKA Magazin