We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

New Game: Dabogda nam vječno vladali

5 1 7
22.06.2018

„Ako ne želite da se neki problem riješi, osnujte komisiju“, rekao je slavni britanski premijer i jedan od najmarkantnijih lidera prve polovice dvadesetog vijeka, Winston Churchill.

Nekoliko decenija nakon te znamenite sentence, u Bosni i Hercegovini je patentiran model izbjegavanja rješavanja ne jednog problema, nego cijele hrpe, a sve bez osnivanja komisije ili komisija. Dovoljno je tek zakazati vanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na njoj navrat – nanos usvojiti Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH i onda se može na kafu, pivo, u kladionicu, šta već ko voli piti i gdje želi biti.

To što isti taj Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH mora proći proceduru u Domu naroda gdje će, naravno, pasti k'o s kruške, uopće nije važno. Puno je važnije nešto drugo: Prijedlog koji će ostati samo to - nikome ne pada na pamet da tri mjeseca prije izbora napravi ustupak – manje je važnim učinio sve ono zbog čega bi negdje drugo, u iole pristojnijim društvima i državama, vlast razmišljala tek o tome može li, kako i koliko, ublažiti neizbježni poraz. Kod nas se, međutim, vlast ponaša kao da je posljednje četiri godine bila opozicija, dok opozicija saučestvuje u borbi pozicije za makar još jedan mandat.

Mi, u najkraćem, kao i u........

© Bljesak.info