We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Broj za očaj: 435.358

6 1 6
11.01.2019

Da toliko, 435.358 – slovima: četiri stotine, trideset pet hiljada i tristo pedeset osam – je službeno nezaposlenih u Bosni i Hercegovini. Podatak je relativno nov, iz novembra prošle godine, one novije dobit ćemo valjda oko prvog aprila, a izvor je Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

U istoj toj Bosni i Hercegovini prema popisu iz 2013. godine, žive tri miliona, sedamsto devedest jedna hiljada i šesto šezdeset dvije osobe.

Popis je bio poodavno, prije više od pola decenije, i od tada je BiH napustilo najmanje stotinu hiljada ljudi. E sada, kako znamo sve o tom čuvenom popisu, pa i da se organizirano dolazilo reći ime, prezime, nacionalnost, vjeroispovjest i naziv maternjeg jezika, te odmah zatim vraćalo u hladne i bogate nove domovine, nećemo puno pogriješiti zaključimo li da u BiH živi, plafon, tri i pol miliona ljudi. I to je, da ne bude zabune, optimistična procjena. Od, dakle, oko tri i pol miliona ljdi, ne radi 435.358! U takve, nezaposlene, ne spadaju maloljetnici, studenti, penzioneri, invalidi visokog stepena invalidnosti...što znači, a prema nekim ranijim istraživanjima, da među radno sposobnima od 18 do 65 godina starosti posla nemaju svaki peti muškarac ili žena.

Ove dramatične podatke može, samo prividno, ublažiti........

© Bljesak.info