We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Antirealizam podivljale budućnosti - Milan Novković

4 0 0
11.01.2019

Od bezbojne redukcije rashlađenog i zamućenog egzistencijalnog mehura oko nas, deranjem, takoreći, tupim alatima realizma, svaki drugi put nas vodi u antirealizam podivljale budućnosti.

Gde vode oni putevi između neka ostane za tiho plakanje svakom od nas u samoći.

I na početku svakog tog drugog puta, svako malo, svako od nas poželi da napravi prvi korak, ali samo na kratko, antirealizam skladne prošlosti nudi sigurnost, i mi smo postali plašljivi da bi se od nje odlučno odvojili.

Evropa - pre neki dan se u blogo-prolazu dotakosmo blogo-drugar i ja Evrope, ali više kao noumenona, ideje kojoj u stvarnosti ne odgovara ništa, ili odgovara previše nekih drugih nejasnih entiteta, preletesmo preko kontekst-principa u prazničnoj žurbi.

I ja navijam za Evropu, šta god ona bila, ili za zapad, šta god on bio, pre nego što svim srcem počnem da navijam za svet.

Ali, ni zrnce sumnje mi ne staje na put potsećanja da je ta ista Evropa, Zapad, naterala grčke žene da se prostituišu da bi zaradile za ručak sebi ili familiji, a da bi, uglavnom, spasila Goldman Sachs, da je taj isti svet rodio 50 miliona ljudi na food stamps u US, subvencionisanoj, do besplatnoj ishrani, da je 15 miliona US dece na ivici gladi.

I ne moram sam da se podsećam - u Londonu jedna od 50........

© B92 Blog