We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Manipulacija iz raja izašla - Đorđe Bobić

2 0 0
12.07.2018

Kaže se da je batina iz raja izašla pa je to odvajkada bilo jedno od srpskih, lokalnih vaspitnih sredstava. Vremena se izmeniše pa je batinu zamenila u skladu sa demokratizacijom društva manipulacija. Cilj je kao i sa onim od pre da se disciplinuje narod i privede sreći i blagostanju koju zamisliše oni što vlast drže, dopadalo se to onim disciplinovanima ili ne ali da se svakako sprovede zamisao i ovaploti u praksi interes nadmoćnih jer su imaoci kapitala ili političari ili neke interesne grupe. Svi oni ne pokazuju u prvom iskoraku isključivo materijalni, finansiski interes, ostvaruju ga u nekim drugim sferama obezbeđujći prvo moć pa tek onda, ipak, u drugom koraku dođe i novac.

Primer su, da se podseti od pre neku godinu, platani na Bulevaru kralja Aleksandra, posečeni i zamenjeni stabljičicama sa atestom gde je latinsko ime odgovaralo izvornoj biljci, mada se to nije moglo uočiti gledanjem. Bilo je otpora i negodovanja stručne i laičke javnosti, građani su protestvovali zbog bitne promene ambijenta Bulevara a onda je prilježnim delanjem medija narod ubeđen da su stabljičice super i da Bulevar sada divno izgleda i da je stariji i lepši a ima i gde da se parkira. Dakle, građani podlegoše manipulaciji gradskih dužnosnika, možda i nisu promenili mišljenje ali pristajanje na novi lik Bulevara im je, nažalost, bilo jednostavnije rešenje.

Ima i primer koji se upravo događa, poduhvat na rečnom toku koji nazvaše „Beograd na vodi“ pa se to slavilo i po medijima promovisalo, sada se zahuktala i izgradnja a kad se pogleda tamo ono čudo udari po glavi, zaslepi slika te tvorevine. Javnost, stručna posebno, Akademija nauka, grupe aktivista pozitivnog usmerenja u brizi za svoj grad a i drugi građani u značajnom broju su iskazivali primedbe i protivljenje i nastavljaju da to čine. Ništa nije vredelo a i sada nije od vlasti uvršćeno u predmet gledanja, ugovor sa........

© B92 Blog