Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De siste årene har vi fått mer kunnskap om omfanget av rasisme. Rapporter fra blant annet Antirasistisk Senter & Wasvik, M. (2017). Vi vil ikke leke med deg fordi du er brun- En undersøkelse om opplevd rasisme blant ungdom.

og Unicef. (2022). U-report Norge: Hva mener barn og unge om rasisme? viser at svært mange barn og unge opplever rasisme, og hele 68 prosent av respondentene svarer at de som har blitt utsatt for rasisme ikke fikk hjelp da det skjedde. Vi ser også at svært mange utsettes for grov hets og hatprat på internett, noe som fører til at svært mange er redde for å ytre seg. Tall fra Sør-Øst politidistrikt (2024) Kriminalitet og utviklingstrekk 2023 viser en økning i hatkriminalitet. Med all denne kunnskapen er det tid for handling.

Omfattende forskning viser at rasisme forekommer de fleste steder i samfunnet; i arbeidsliv, utdanning og uteliv. Ifølge Statistisk sentralbyrå er i overkant av 70 % av alle som bor i Norge er i arbeid og de fleste tilbringer en stor del av livet på jobben. Vi synes det er opprørende å stadig høre om arbeidstakere som blir forskjellsbehandlet på grunn av navnet deres heter, tro, etnisitet eller hudfarge.

Rasisme og diskriminering er en vanskelig tematikk og den kan ta mange ulike former. Noen ganger er det ingen tvil, men ofte kan den være mer skjult. Et eksempel errapporten «Jeg er for mangfold, men ...», OsloMet 2023, som viste at muslimer opplever diskriminering og motstand i arbeidslivet, også steder hvor ledere er positive til mangfold. Etter at en mann opplevde å ikke bli prioritert i lønnsforhandlinger involverte han tillitsvalgt på arbeidsplassen. Da kom det frem at personallederen faktisk ikke kunne svare den tillitsvalgte på hvorfor lønna til mannen lå nesten kr 200.000 under resten av kollegene hans. Andre i undersøkelsen opplevde det som normalt å få ubehagelige kommentarer om sin bakgrunn og kulturelle tradisjoner.

Å stå alene i en slik situasjon kan lede til en følelse av avmakt og utenforskap. Partene i arbeidslivet må være i stand til å forebygge og gjenkjenne rasisme. Det krever systematisk kompetanseheving. Like viktig er det å sikre et system for å ta imot og behandle saker som omhandler rasisme. Vi er glade for at dette er en av hovedprioriteringene i Regjeringens nye handlingsplan mot rasisme og diskriminering.

Vi i Norsk Folkehjelp Bodø møter mange mennesker som bare ønsker å bli inkludert i det norske samfunnet. Jeg skrev før 8 mars at gjennom tilbud som språkkafé, walk and talk og kor møter vi mange som er nytilflyttede til Norge, mange som har flyktet fra det vi vil anse som uforståelige situasjoner, mange som vil delta. Disse menneskene må vi inkludere, ta med oss inn i samfunnet og behandle med samme respekt som hvem som helst andre. Vi skal stå sammen med alle dem som møter fordommer, og inkludere dem inn i de rommene vi er en del av.

I anledning FN-dagen mot rasisme 21. mars, oppfordrer vi i Norsk Folkehjelp Bodø, Bodø til handling! Vi som sivilsamfunn må handle, ved å bidra til å bygge ned fordommer og stereotypier.

Norsk Folkehjelp Bodø tror på et samfunn hvor alle har like muligheter og rettigheter. Dette kommer ikke av seg selv. Ta initiativ til å bekjempe rasisme og diskriminering på din arbeidsplass! Etterspør handlingsplaner og opplæring, spør hvordan bedriften behandler saker som omhandler rasisme og om det er tilstrekkelig kompetanse om rasisme hos de som behandler disse sakene.

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

QOSHE - Stå opp mot rasisme i arbeidslivet - Astrid Aleksandra Hansen
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Stå opp mot rasisme i arbeidslivet

10 0
21.03.2024

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De siste årene har vi fått mer kunnskap om omfanget av rasisme. Rapporter fra blant annet Antirasistisk Senter & Wasvik, M. (2017). Vi vil ikke leke med deg fordi du er brun- En undersøkelse om opplevd rasisme blant ungdom.

og Unicef. (2022). U-report Norge: Hva mener barn og unge om rasisme? viser at svært mange barn og unge opplever rasisme, og hele 68 prosent av respondentene svarer at de som har blitt utsatt for rasisme ikke fikk hjelp da det skjedde. Vi ser også at svært mange utsettes for grov hets og hatprat på internett, noe som fører til at svært mange er redde for å ytre seg. Tall fra Sør-Øst politidistrikt (2024) Kriminalitet og utviklingstrekk 2023 viser en økning i hatkriminalitet. Med all denne kunnskapen er det tid for........

© Avisa Nordland


Get it on Google Play