We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Estat d’excepció

4 414 0
14.09.2017

Podia semblar una exageració el lema d’Òmnium, l’Assemblea i l’AMI per a la Diada, amb el mot democràcia i un rostre amb una franja vermella que li tancava la boca. Podia semblar-ho, però no ho era. La manifestació de la Diada, en suport a la llei de referèndum del Parlament i al decret de l’1-O signat pel Govern, va ser, en realitat, una defensa dels drets fonamentals, clarament amenaçats, que defineixen una democràcia. Això no va d’independència, s’ha repetit aquestes setmanes, sinó de democràcia. I és exacte.

1. El filòsof Giorgio Agamben sosté des de fa anys que l’estat d’excepció no és una excepció de l’estat de dret, sinó la seva regla. Des de llavors, emparant-se en els seus escrits, s’ha generalitzat en certs contextos la frivolitat d’una hipèrbole: considerar que, davant de qualsevol modificació restrictiva de la legislació, per provisional que sigui, les democràcies occidentals entren en l’estat d’excepció.

És cert que, després de l’11 de Setembre, enmig del debat entre llibertat i seguretat, són uns quants els estats que han introduït certes restriccions a certs aspectes de certs drets fonamentals. I així s’ha generalitzat una certa opinió, no unànime, però sí majoritària, que avala aquestes restriccions en defensa de la seguretat i de la vida. Però qualificar aquestes mesures d’estat d’excepció no deixa de ser una hipèrbole.

2. A l’estat espanyol s’ha generalitzat també en les darreres dècades, amb........

© Ara.cat