We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nazisternas svineri kväver demokratins röster

1 53 6932
12.07.2018

Det är en solig lördag i Almedalen. Politikerveckan lider mot sitt slut och arrangörerna själva har bjudit in till vad som känns som veckans kanske viktigaste seminarium, för att diskutera hur vi stärker demokratin. Tillsammans ska Ahmed Abdirahman, Lena Lid Falkman, Jan Scherman, Zakia Elvang, Mia Stuhre och jag samtala om Almedalsveckans betydelse och förändring. Har veckan blivit ett elitistiskt, exkluderande mingelmecka eller är den en unik demokratisk mötesplats för både medhållare och oliktänkande som även kan ge plats åt röster som annars inte hörs i dessa sammanhang? Kanske båda? Ämnen som civilsamhället, demonstrationsrätten, Järvaveckan och politikernas roll i främjandet av demokratin har nämnts inför. Det känns som att frågorna brinner av aktualitet och jag känner mig hedrad att vara inbjuden.

Seminariet ska börja – men Jan Scherman är inte där. Han har lämnat återbud.

Jag får reda på det först i efterhand, för jag är inte heller där. Jag har tvingats åka hem.

På grund av nazisternas våld, hot, trakasserier och förföljelse under Almedalsveckan har mina arrangörer och deras säkerhetsansvariga bedömt att jag måste lämna ön. Jag kan inte längre vara kvar av säkerhetsskäl. Nazisternas närvaro och svineri, försvarat med demokratins namn, i kombination med deras mål att störta demokratin, är alltså anledningen till att samtalet om hur vi stärker demokratin och Almedalsveckans roll i detta inte kan genomföras som planerat. En makaber och djupt sorglig ironi.

Några dagar tidigare står jag intill en gågata mitt i Almedalen. Människor springer i panik och skriker av rädsla. Vad är det som händer? Är det ännu värre den........

© Aftonbladet