We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

I en tid när svarta moln hopar sig måste alla demokrater gå samman

2 57 5958
02.09.2018

Det var en gång på 1960-talet när jag röstade i allmänna val. Nämligen i det franska presidentvalets andra omgång när jag dumt nog lade min röst på Mitterand, eftersom han åtminstone var socialdemokrat och därmed vänstrare än Charles de Gaulle, som ju var klart höger.

Jag har aldrig slutat skämmas över det beslutet. Frågan om vem som bäst passar för ämbetet som republikens president är inte utan vidare en höger/vänsterfråga. Snarare handlade det om vem som kunde avsluta kriget i Algeriet och vem som ledde de Fria Fransmännen under de mörka åren av nazitysk ockupation.

Något senare under 1960-talet lyckades jag utveckla ett ideologiskt motiv för att inte rösta. En fri politisk skriftställare bedriver politik genom att skriva. Ledarskribenter är inte fria. De tar betalt för att skriva åt ett politiskt parti. Den frie skriftställaren måste däremot vara höjd över varje sådan misstanke. Eller som min näre vän på den tiden, Staffan Heimerson (nyligen sparkad från Aftonbladet på grund av förgripliga politiska meningsyttringar), uttryckte saken: ”Politikerna ska inte ha några applåder från pressläktaren”.

Decennium efter decennium lyckades jag ta betäckning bakom den devisen. Inga läsare skulle någonsin behöva misstänka att mina ord hade varit i säck innan de kom i påse, eller hade någon dold partipolitisk förbindelse, eller var censurerade.

Men nu går det inte längre. Det mörknar över Europa. Ryssland, Polen och Ungern monterar beslutsamt ner demokratin och deras svenska........

© Aftonbladet