We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Det är dystert att se hur veteranerna förnedrar sig själva

4 10 228
28.10.2018

Det var förfärligt att se de socialdemokratiska veteranerna Ingvar Carlsson, Pierre Schori, Lena Hjelm-Wallén och Jan Eliasson förnedra sig på Expressens debattsida (18 oktober). Under den förryckta rubriken ”Nej – S lade inte grunden för dagens antisemitism” bedyrade de att de inte var antisemiter. De tog betäckning inte bara bakom Tage Erlander, vars kärlek till Israel är väl känd, fast den härrör från staten Israels socialdemokratiska ungdom, innan Israel blev en högernationalistisk ockupationsmakt. De gamla toppsossarna försökte till och med åberopa Olof Palme och hans motsats, när det gäller utrikespolitiskt omdöme, Göran Persson.

Det var häpnadsväckande läsning och ett dystert politiskt nederlag. Ungefär som att läsa en deklaration från påven om att han icke ständigt ber kvällsbön till Djävulen. Eller för att jämföra med en mindre storhet, Ulf Kristersson, försäkra att han verkligen inte vill socialisera bankväsendet och införa löntagarfonder.

Men med allvarligt bligande porträtt steg alltså dessa socialdemokratiska toppolitiker ut i offentligheten för att förneka att de var något så enfaldigt och reaktionärt som antisemiter. Hur blev en sådan intellektuell härdsmälta möjlig?

Det såg i alla fall ut som om det bara var ett svar på ett........

© Aftonbladet