We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Трябва ли учителят "Да си пее урока"?

4 0 29
11.10.2018

По професия съм учителка и около две години съм работила по специалността си. През този период научих доста за професията. Видях изоставащите в развитието си ромски деца. Да, физически на тях им няма нищо, но като интелектуално ниво отстъпват на българските си връстници. Нямат култура на поведение, нямат уважение към учителя, не могат да се концентрират, трудно четат и един ден ще искат работни места. От друга страна, учителите са принудени да преминават учениците в по-горен клас, за да получава за тях пари училището, за да не се налага инспектората да прави предписания, а и да не се налага да обясняват пред Закрила на детето, защо учениците повтарят или не посещават училище. Затова системата ни крета, а неграмотни, завършват гимназия и получават шофьорски книжки.

Кризата в образованието е, като кризата в здравеопазването, всички се оплакват и никой не може да намери решение! Както сме казвали, всичко отдавна е изобретено. Не се налага някой да открива топлата вода. Необходимо е единствено да се приложи чуждия опит, като се адаптира към българската ситуация.

Не да се побългари, а да се пригоди към особеностите на манталитета ни. Т.е. чуждата методика, чуждата организация на образованието, българското учебно съдържание и българските специалисти, на теория, би трябвало да дадат прекрасен ефект.

Какъв е проблемът в системата?

Като всичко в България и образованието ни е посткомунистическо, т.е. комунистическа методика, комунистически........

© actualno