We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Коментар на седмицата №3: Защо трусът в България е неизбежен

3 0 19
21.10.2018

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 95 664 прочитания.

Пак златен медал на европейското по неравенство и бедност, а тук – мъдри дискусии

В последния месец бяхме свидетели на два високи форума на тема неравенството и бедността в България – единия под егидата на президента Радев, а другия – по случай десетгодишнината от въвеждането на плоския данък под егидата на КНСБ.

Тези високи форуми по най-болния проблем на България бяха слабо отразени от медиите и очевидно няма да имат никакви политически последици. Изобщо вярата, че щом умните глави обсъдят коя е най-правилната държавна политика, то тя скоро ще стане факт, е чиста утопия. Какво ще стане, не зависи нито от умните глави, нито от интересите на населението, а от апетита на елита, т.е. от олигархията. Ето

7 съдбоносни факта

за Бългаия,

които са лесно достъпни за прогресивната общественост и за уважаемия министър в частност:

- България е държавата с най-високо неравенство в ЕС. Коефициентът “Джини”, който измерва неравенството през 2017 г. достигна рекордната за Европа стойност от 40,2. Първи пробиваме летвата 40. Средното за ЕС е 30,3, а за най-заможната от бившите соцдържави - Чехия, е едва 24,5.

- България е най-бедната държава в ЕС. И не настига, а изостава.

- България е страната с най-нисък данък върху корпоративната печалба и високите доходи.

- България е единствената държава в ЕС без необлагаем минимален доход.

- България е най-бавно развиващата се от т. нар. нови демокрации в ЕС. В последната година се хвалим с висок ръст на БВП, около 3,5, но в съседна Румъния надхвърли 7.

- Само в България няма диференцирани ДДС ставки, които помагат на........

© 24 Часа