We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Откъде тръгва война през 2019 г.?

5 0 41
21.12.2018

България засега е на завет, но

светът е по-опасен от всякога

Идат тъмни времена! 2019-а ще бъде най-опасната за световния мир година след падането на Берлинската стена, а може би и след Карибската криза през 1962 г., когато СССР и САЩ минаха на косъм от ядрената война.

Новата година ще наследи 5 големи военни конфликта (с над 10 хиляди жертви) и поне 14 средни (между 1000 и 10 хиляди). По-малките конфликти са десетки и всеки от тях има сериозен потенциал. Никога досега не са тлеели толкова много фитили, които могат да подпалят трета световна война.

Но страшното не е в количеството, а в новото качество. На 1 декември по искане на САЩ в Канада бе задържана финансовата директорка на елитната китайска компания “Хуауей” и с това търговската война с Китай прекрачи границите на мирния спор. Вината на “Хуауей” е, че не спазва санкциите на САЩ срещу Иран. Но тези санкции не са международна норма. Не ги признава не само Китай, но и Европа. Ако Китай реши да ги спазва, значи приема, че е васал на САЩ. Вместо това Пекин арестува трима канадци и така започна опасна ескалация. В миналото подобни ескалации водят до световни войни. Така Белият дом вече е в

открит конфликт

с Китай и Русия

едновременно

Така бе през 50-те и 60-те години на миналия век, но тогава Пекин не бе това, което е днес. Сега Китай е втората световна икономика, на път да стане първата. Тя има много сериозни инвестиции на всички континенти с изключение на Антарктида. И навсякъде виждаме сблъсък между американските и китайските интереси.

Днешният световен ред е безредието. По време на студената война се приемаше, че националните граници не могат да се нарушават. Днес това е дори препоръчително в името на........

© 24 Часа