We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Учете китайски, след 20 години без него сте за никъде

2 0 35
03.12.2018

Тръмп вдигна бялото знаме

в Буенос Айрес

Основният извод от срещата на върха Г-20 в Буенос Айрес е, че трябва да учим китайски – не е толкова трудно, ако започнем от 5-годишна възраст.

Както знаем, Тръмп е първият американски президент, който открито обяви търговска война на Пекин. И в края на ноември развя бялото знаме именно в аржентинската столица.

Той бе наредил от 1 януари митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара да се вдигнат от 10 на 25 процента.

И заплаши, че ако Китай не се отвори напълно за американските инвеститори и продукти, ще удари още стоки за 268 милиарда долара. Така кажи-речи целият китайски износ за САЩ щеше да бъде застрашен.

Но в Буенос Айрес Тръмп пак обяви 3-месечен мораториум върху собствената си наредба, което вероятно значи, че тя никога няма да види бял свят.

От новата година долната камара в американския парламент ще е в ръцете на демократите и те ще се опитват да му пречат всякак и във всичко, а най-вече в ратификацията на новите търговски договори.

Така двегодишната търговска война на Тръмп срещу Пекин завърши с поражение.

Търговският дефицит на САЩ с Китай през 2016 г. е бил 347 милиарда долара, през 2017-а – 375 милиарда, а тази година ще надхвърли 400 милиарда. Вместо да намалява в резултат от наказателните мита, той расте неудържимо.

При това Китай държи американски дългови книжа за 1,15 трилиона долара (към септември). Ако започне да ги разпродава или просто спре да ги рефинансира, Федералният резерв ще бъде принуден да вдигне още........

© 24 Часа