We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Коментар на седмицата №2: След Валери Бойко Борисов ще играе покер с блъфиране

3 0 0
25.11.2018

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 83 000 прочитания.

4 сценария дотук – от повторение на драмите с реформаторите през изхвърляне на “Атака” до нежелани предсрочни избори. И нито един не е печеливш

Борисов не можеше да поиска оставката на Валери Симеонов като вицепремиер, защото така заплашваше цялата конструкция на третото си управление.

Затова основателни изглеждаха обясненията на Борисов в последния месец защо въпреки протестите не може да вземе главата на патриота. Проблемът на третия му премиерски мандат след петъка когато Валери Симеонов най-сетне се предаде и си написа оставката, е, че няма полезен ход. Без вицепремиера от НФСБ конструкцията на властта вече е необратимо увредена. И подложена на постоянно бутане на носещи колони както отвътре, така и отвън.

Какво следва след оставката?

Процедурният отговор е лесен - премиерът избира ново вице за поста, внася предложение за смяната в Народното събрание и поради сигурното мнозинство на ГЕРБ и “Обединени патриоти” решението минава, нещата си продължават, както си бяха.

Конструкцията на управлението обаче не предполага толкова спокоен изход от ситуацията. Напротив, очакват ни поне 4 възможни сценария и нито един от тях не е с добър изход за Борисов. И вместо да действа и да изисква действия, както е свикнал, този път премиерът ще трябва да чака дълго.

Както и Красимир Каракачанов вече обясни, след като Симеонов подаде оставка, негово право е да посочи кой да го наследи на поста. И веднага се спрегна името на заместника му Борис Ячев. Самият Симеонов обаче не е говорил за наследник. Освен това предложението му ще трябва да мине и през коалиционния съвет на ГЕРБ и патриотите, за да стане факт. Волен Сидеров, пренебрегнат, че не са му казали за оставката, пак се нацупи. И заложи следващия конфликт - оставка и на Каракачанов и ново начало за патриотите. Зад което всъщност се крие поредното неизпълнимо искане на атакиста, който даде знак, че отново ще прави проблеми.

Н

овите циркове между Сидеров и Симеонов всъщност са единствената гарантирана развръзка в ситуацията. Който и да поеме поста вицепремиер, досегашният се връща в парламента. Където, поне според досегашната конструкция на патриотичната коалиция, трябва да се подчинява на лидерството на Волен Сидеров. А като се знае колко са злопаметни и двамата, това гарантира из кулоарите на Народното събрание да се скубят бели коси, а репортерите на партийните телевизии на “Атака” и НФСБ отново да се подгонят с щипане и шамари.

Още по-цветно - този път битката между кум и кумец,........

© 24 Часа