We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Хасан Адемов: 16 000 души повярваха, че ще падне таванът на пенсиите, и загубиха по над 32 хил. лв.

3 0 29
19.10.2018

148 хил. ще трябва да плащат по-високи осигуровки заради сговора на правителството и синдикатите

- Г-н Адемов, как приемате разбирателството между правителството и синдикатите да се отмени падането на тавана върху пенсиите и той да остане реално завинаги?

- Съвсем нормално е правителството и синдикатите да преговарят на тема промяна в заплатите на държавните служители. Ако форматът на бипартитен диалог - синдикати и правителство, позволява договарянето на такъв въпрос, съвсем изненадващо в последния момент идва другата идея да се продължи съществуването на тавана върху пенсиите. Такъв въпрос е редно да се обсъди в трипартитен формат с участието и на работодателите.

Според сега действащото законодателство, което е прието през 2015 г. от правителството “Борисов 2”, от 1 януари 2019 г. трябва да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии. От 1 юли 2019 г. максималният размер на старите пенсии трябва да бъде 40% от максималния осигурителен доход. А максималният осигурителен доход в 3-годишната бюджетна прогноза в програмата на правителството, в предизборните обещания на управляващите е 2600 лв. И не е ясно откъде се появи, след какво публично обсъждане увеличението му на 3000 лв. И

защо точно 3000 лв., а

не примерно десеткратният

размер на минималната

работна заплата?

Когато в предизборната кампания обещаеш, че няма да променяш данъци и осигуровки, и в следващия момент, дали под натиск, или с някакви други неясни аргументи вдигаш максималния осигурителен доход, това означава, че си излъгал избирателите, които са гласували заради този елемент от социалното осигуряване и твоите предизборни обещания. А това са високодоходните групи, които са десни като профил избиратели. И това за мен е абсолютен автогол, защото управляващите изневеряват на своите избиратели. Докато синдикатите с този си ход решават проблема на пенсионери, ограничени от тавана - като миньори, служители в сектор сигурност, в което няма нищо изненадващо.

Но на практика никой не се интересува какво може да се случи в следващите 20 или 30 години с тези, които сега стартират осигурителния си път. Това е промяна, която нанася изключително тежък удар върху пенсионната система. А няма осигурителна система, която да може да функционира нормално без доверие. Искам дебело да подчертая,че падането на тавана интересува ограничен кръг хора, има много други по-важни пробойни в пенсионната система.

- Имате ли представа колко души са чакали падането на тавана и не са се пенсионирали и които сега ще го направят отново ограничени?

- Това са около 16 000 човека, които 2015 г. са повярвали на законодателството и са отложили своето пенсиониране. И за три години те са загубили на практика повече от 32 хил. лв., защото не са получавали максималния размер на пенсиите от 910 лв. Какво им казваме на тези хора? Казваме им да не вярват на тази система.

По този начин се демотивират и младите хора, които сега започват да се осигуряват. Как ще ги накараме да го........

© 24 Часа