We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Красимир Каракачанов: Патриотите трябва да сме заедно и на изборите догодина, разделянето ни няма да е честно към хората

2 0 40
11.08.2018

От нашата квота промени на министри не се налагат, справят се добре

В коалицията ни винаги е имало известно напрежение, но то не е заплаха за правителството

В следващите 10 г. не се предвижда да купуваме танкове, ще модернизираме Т-72

Искам да вземем нови изтребители, а не втора или трета ръка

- Г-н Каракачанов, политическият сезон приключи със скандал в “Обединени патриоти”, заплашена ли е малката коалиция в управлението от разпадане?

- В “Обединени патриоти” винаги е имало известно напрежение още от създаването на коалицията за президентските избори 2016 г., тъй като между две от партиите в коалицията поне от 6-7 г. имаше традиционни конфликти. Напрежението и недоразуменията между тях предизвикват от време на време трусове, но не мисля, че това е опасност за мнозинството или заплаха за стабилността на правителството.

- Как ще коментирате факта, че вицепремиерът Валери Симеонов заплаши с Брюксел собственото си правителство? Дори реформаторите ви се подиграваха, че сте ги задминали.

- Въпрос на личен подход. По принцип избягвам да коментирам действията на колеги в коалицията.

- Ще успеете ли да запазите коалиция “Обединени патриоти” за европейските и местните избори догодина? Покрай скандалите Волен Сидеров обясни, че Валери Симеонов се отказвал от съюза с вас и “Атака”.

- Не се е отказал от коалицията. Аз смятам, че и на местните, и на европейските избори “Обединени патриоти” трябва да се явим заедно, защото разделянето ни само би объркало патриотичните избиратели и няма да е честно към хората, които гласуваха за нас на предните два избора. Нормално и правилно е, а това е и решение на ВМРО да предложим на колегите от “Атака” и НФСБ да се явим заедно като коалиция на изборите през май и октомври следващата година.

- Кога очаквате решение на трите партии и ще има ли преподписване на коалиционното споразумение?

- Не сме разговаряли все още в такива детайли, но този въпрос ще стане актуален през есента.

- Появиха се очаквания за ремонт на кабинета до края на годината. Според вас налага ли се смяна на министри?

- Не бих искал да говоря от името на премиера Бойко Борисов, но ако направя оценка на министрите, които са излъчени от “Обединени патриоти”, мисля, че от нашата квота промени не се налагат. От квотата на ГЕРБ дали ще бъдат сменяни министри, е въпрос, който решава премиерът.

- Има ли амбиция Волен Сидеров също да вземе място в правителството?

- Това са слухове. Подобно нещо не е разисквано в коалиционния формат на “Обединени патриоти”.

- Как ще се промени работата на правителството с повече обсъждане на предложенията между вас и ГЕРБ, което обявихте като споразумение след скандалите между Сидеров и Симеонов?

- Това е правилният подход в правителство, което е създадено от четири различни в много отношения партии.

За да няма недоразумения

или подобни скършвания

в отношенията,

е хубаво да има предварително обсъждане както на законопроекти, които ще бъдат внесени от депутати от една партия, така и на проекти и решения на министрите. Ако тези неща се обсъждат........

© 24 Часа