We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

УТРЕ Анжела Тонева и Ангел Ангелов: Може да има и безжични мрежи в енергетиката

3 0 0
11.02.2019

200 млн. лева е инвестирала компанията “Енерго-Про” в мрежата

Половината от нашите продажби са на свободния пазар,

Анжела Тонева

имаме 18 000 клиенти, казват изпълнителните директори на “Енерго-Про Варна”:

- Г-жо Тонева, г-н Ангелов, какви задачи ви постави собственикът на “Енерго-Про”, когато ви покани за постовете на изпълнителни директори?

А.Т.: Досегашните резултати са добри и от нас се очаква положителният тренд да продължи и компанията да бъде лидер не само в разпределението, но и в търговията с електрическа енергия. Аз бях впечатлена от това, че той иска да подобри работата с потребителите, да се изгради такава система, в която потребителят да бъде улеснен в контакта си с нас, включително и при плащането на сметки, смяната на партиди, получаването на информация и т.н.

А.А.: Бих допълнил, че измерител за нашата работа ще са доволните клиенти, мотивираните служители, партньорското отношение с регулатора и социалната отговорност към обществото като цяло.

- Как мислите, защо едно държавно чешко дружество – ЧЕЗ, решава да продаде бизнеса си в България, а една частна чешка компания вижда смисъл да е тук и да го развива?

А.Т.: Няма да коментирам, намерението на ЧЕЗ да продаде бизнеса си, но със сигурност "Енерго-Про" няма такива намерения засега и има интерес към различни инвестиции в разпределение на енергия и вецове не само у нас. Така че присъствието му е дългосрочно.

А.А.: ЧЕЗ може би имат аргументи. Ние сме доволни, че нашите собственици искат да развиват компанията и да правят допълнителни инвестиции в енергетиката.

- Когато германската компания Е.он купи електроразпределението на Североизточна България, този район беше като че с най-тежките проблеми откъм състояние на мрежа. Е.он си отиде, дойде “Енерго-Про”, какво се промени?

А.Т.: Откакто “Енерго-Про” е собственик на мрежата в Североизточна България, а тя е с дължина над 42 000 км и с много съоръжения, са инвестирани над 200 млн. лв., в подобряването ѝ, в средства за търговско измерване. Със съдействието на регулатора се одобряват всяка година програми за по над 45 млн. лв. и всичко това се влага в мрежата.

- Изпълняват ли се тези програми?

А.Т. Изпълняват се, миналата година е имало корекции на инвестиционната програма. Но тази година считам, че сме се справили добре и стъпка по стъпка мрежата се подобрява.

А. А.: Съгласно поетия ангажимент през регулатора за периода 2018-2020 г. ще инвестираме в обновяване на мрежата над 120 млн. лв.

Очакваме това да доведе до подобряване на качеството и да дадем сигурност и надеждност на потребителите.

- Сигурно имате положително отношение към дигитализацията. От години се говори за умни мрежи, за умни електромери. Но сякаш ми се струва далечно това време. Каква е реалността при вас?

А. А.: Така беше и с мобилните комуникации едно време. Идвайки от високотехнологичен сектор, това ми беше първият въпрос към колегите - какъв е статусът на дигитализацията в компанията и какво се мисли? Предоставиха ми се числата, факт е, че към момента имаме над 10% смарт електромери, което не е малко, не е и много. При избора на места за тяхното монтиране се търси икономическа рентабилност - висока консумация на енергия или рискове от кражби и злоупотреби. Планираме в близките години активен диалог с регулатора и съвместно да определим кога и как може да се случи развитието на мрежата в аспект дигитализация.

- И какво може да се случи?

А. А.: Ние мислим в посока смартгрид, киберсигурност, новости, навлизащи постепенно на световния пазар. Като част от ЕС не бива да изоставаме от развитието в новите технологии. Шегуваме се за безжични мрежи в енергетиката, но историята помни много невероятни........

© 24 Часа