We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ангелкова: Туризмът е с рекорд за 2018 г., през тази работим за ръст въпреки конкуренцията в региона

4 0 281
11.02.2019

Над 9,2 млн. са отчетените чуждестранни посещения

в България за миналата година, казва министърката на туризма

И още акценти

600 млн. гледания има китайски клип за България

Подготвяме общ маршрут с Гърция, Турция и други съседни държави

Ранните записвания от Русия наистина бележат спад за януари

На британския пазар положението не е лошо, но да изчакаме

Брекзит, за да имаме яснота

- Г-жо Ангелкова, туроператори са разтревожени. Гледано от тяхната камбанария, ранните записвания вървят твърде бавно, очаква ли се спад на туристите след рекордната 2018 г.?

- Миналата година наистина беше рекордна за българския туризъм и за първи път в историята му у нас дойдоха над 9 милиона туристи. Ръстът започна още през 2016 г. и 3 поредни години отбелязваме непрекъснат растеж. Приходите от чуждестранни туристи от януари до ноември са 7,2 млрд. лв.

Това означава, че през 2019 г. трябва и ще положим целенасочени усилия, за да запазим този ръст и да имаме леко покачване.

Конкуренцията в региона е изключително голяма. Затова заедно с бизнеса и местните власти трябва да се борим да задържим интереса на туристите. Образно казано, ще се борим за всеки турист. Турция предлага един изключително достъпен туристически продукт вследствие на това, че там се субсидират редица дейности в туризма.

Други държави - Египет, Тунис, Сърбия, Македония, също имат политика за привличане на туристи чрез специални програми, а те са наши преки конкуренти в региона. Така че - да, ранните записвания бележат спад. Не мога да бъда конкретна, защото данните ще станат ясни след големите туристически борси в Берлин и Москва през март. Затова и се въздържам да правя прогнози. Очевидно е, че ни очаква много работа и динамична година.

- Само за британския и руския пазар ли става дума, или спадът засяга всички чужденци?

- Аз не бих казала, че на британския пазар положението е лошо. Разбира се, трябва да изчакаме повече яснота около Брекзит, но през ноември имахме предвиждания на самите британски партньори за ръст на техни туристи у нас, тогава те говореха за 24% увеличение през лятото на 2019 г.

Например тази година за първи път у нас стъпва големият британски туроператор “Джет ту Холидейс”. От месец май на летище Бургас стартират полети от 9 британски града. Това автоматично покачва броя на туристите. Миналата година имахме близо 390 хиляди визити от британски туристи.

Наблюдаваме с особено внимание руския пазар. Гърция, Кипър, Испания........

© 24 Часа