We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Китай поиска Тайван. Да копаем ли скривалища

3 1 13
04.01.2019

Скандалът между двете свръхсили става все по-опасен

На 2 януари се запали един от опасните фитили на 2019 г. - Китай си поиска Тайван. Китайският президент Си Дзинпин дръпна историческа реч, в която предложи мирно обединение на принципа “една държава, две системи”, както в Хонконг. Но ако това не стане, Китай си запазвал правото да използва сила.

Естествено, че в такъв случай САЩ биха извадили големите пушки. За тях предаването на Тайван е немислимо, особено днес, когато Китай застрашава първенството на американската империя. Но това не може да спре китайците.

“Тайванският народ трябва да разбере, че независимостта ще им докара само трудности – каза президентът Си Дзинпин. – Обединението е неизбежно изискване на великото обновяване на китайския народ!” Малко преди това Китай прилуни летателен апарат на обратната страна на Луната, с което доказа, че разполага със свръхмощни балистични ракети.

Но ако беше само тази реч, нямаше защо да копаем ядрени скривалища. Напоследък

ръмженето

между САЩ и

Китай вдигна

опасно

децибелите

Всичко започна с митническата война още през 2017 г. На 1 декември 2018 г. тя мина на нов етап, когато по искане на САЩ в Канада бе задържана финансовата директорка на елитната китайска компания “Хуауей”. В отговор Пекин арестува трима канадци и така нататък, и така нататък. Конфликтът расте и не се знае каква посока ще поеме през 2019 г. А сега речта на Си Дзинпин показва, че Пекин няма........

© 24 Часа