We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Тръмп измисли най-голямата сделка на планетата

4 0 128
27.12.2018

България също е въвлечена

Тръмп ще изтегля войниците от Сирия? Това e само малка част от огромна сделка, която силно засяга и България.

Но преди това да се замислим – защо Обама получи Нобелова награда за мир, а Тръмп – не? Би трябвало да е обратното! Обама разруши 2-3 държави и нападна с дронове общо 9. Тръмп не е започнал нито една нова война, сдобри Корейския полуостров, а по случай празниците обеща да изтегли и своите 2000 войници от Сирия. Той е направо Дядо Коледа на мира!

На пръв поглед коледният подарък е за Турция. Както е известно, през пролетта тя превзе град Африн в Западна Сирия и областта около него, прогони оттам около 160 хил. кюрди и започна да заселва араби, бежанци от Южна Сирия. Освен това се кани да превземе и град Манбиж на източния бряг на река Ефрат и оттам да продължи из кюрдските територии на изток. Досега пречеха само американските инструктори и съветници, но щом си тръгнат – добре дошли! Ето ви и повечето петролни находища в Сирия.

Защо Тръмп прави такъв подарък? Вероятно защото нещо получава. Може би очаква Ердоган да се откаже от газопровода “Турски поток”, или поне от разклоненията му за Източна Европа.

На 24 ноември Израел, Гърция, Кипър и Италия подписаха за Източносредиземноморския газопровод (Истмед), който ще тръгва от офшорните газови находища край Израел и Кипър, за да докара газ в Гърция, а оттам и до Италия. Планират се и отклонения за България, Румъния, Сърбия, Унгария и така нататък.

Газопроводът ще е дълъг над 2000 километра и засега се предвиждат 7 млрд. долара инвестиции. Но както е известно, Турция не дава да се разработват находищата край Кипър и дори заплашва с военна намеса. Но дали сега това не е част от сделката с........

© 24 Часа